Antena 3 CNN Actualitate Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol
Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu | Sursă foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    28 Iun 2024   •   10:53

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol. Alături de Corneliu Bârlădeanul, a fost condamnat la 15 ani de închisoare și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru. Sentința nu este definitivă. Dosarul va ajunge în calea de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție. Scandalul sexual care a zguduit episcopia Hușilor a ieşit la lumină în urma mai multor anchete jurnalistice. Antena 3 CNN a dezvăluit abuzurile într-un material realizat la emisiunea În Premieră.

Anunțul despre condamnarea fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost făcut de jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele, ale căror investigații au dus la acuzarea acestuia.

Procesul în care Corneliu Bârlădeanu a fost judecat pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală împotriva elevilor de la seminarul unde era profesor s-a desfășurat la o curte de apel, având în vedere rangul său de înalt ierarh.

Fostul episcop al Hușilor, Cornel Onilă, a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Iași a dispus arestarea sa preventivă. Totuși, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca acesta să fie cercetat în libertate, respingând orice măsură preventivă.

În 2017, Episcopia Hușilor a fost implicată într-un scandal sexual de amploare. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, inclusiv arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. La sfatul consilierilor săi, Bârlădeanu a depus o plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta fiind inițial limitată doar la această infracțiune.

Jurnaliștii au dezvăluit că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, nu a fost transmisă către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Tot jurnaliștii au descris în detaliu cum se desfășurau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților și au prezentat mărturia unui elev din Huși care a susținut că a fost abuzat de un preot. În urma acestor dezvăluiri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017 și de atunci se află în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile, susținând prin intermediul avocatului său că imaginile incriminatoare sunt falsificate. În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.

Episcopia Hușilor a reacționat după condamnarea lui Corneliu Bârlădeanu

„Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei, privind formularea unui punct de vedere referitor la hotărârea de condamnare în primă instanță a fostului episcop Corneliu Onilă și a numitului Jitaru Sebastian, pronunțată de Curtea de Apel Galați, menţionăm că instituția noastră a luat act de această condamnare, precum și de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reținute în sarcina inculpaților.

După ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu susnumiții. 

Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum și comportamentul nedemn față de persoane nevinovate și aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanța juridică.

Până la pronunțarea definitivă în această speță, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane. 

De aceea, precizăm, încă o dată, faptul că nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susține o asemenea abordare este ilogică și ilegitimă. 

Astfel, Episcopiei Hușilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale și imorale reținute în sarcina inculpaților, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora. Culpa le revine în mod exclusiv persoanelor în dreptul cărora au fost reținute infracțiunile, iar Episcopia Hușilor are drept de regres împotriva celor în cauză. În spiritul acestor realități, Episcopia Hușilor va contesta îndeplinirea condițiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente.

Ne manifestăm profunda compasiune și înțelegere față de persoanele vătămate, conștientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speță.

În contextul  celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, a transmis Episcopia Hușilor într-un comunicat.

×
Subiecte în articol: Corneliu Barladeanu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close