Ioan Oltean, un fost coleg al profesoarei ucise în timpul atacului armat de la o școală din SUA, se declară șocat de ceea ce s-a întâmplat. Potrivit acestuia, Cristina Irimie era un om bun și ”mereu de ajutor”.
”Sunt foarte şocat. Am fost anunţat azi dimineaţă, la ora 05:00, sunat din America. Şi, când mi s-a spus, am rămas foarte şocat”, spune bărbatul.
Cei doi au plecat împreună, în 1996, în America, acolo unde femeia s-a și stabilit.
”Am plecat împreună în 1996 la un festival de folclor în Atlanta, statul Georgia, şi de atunci s-a stabilit acolo, urmând să-şi preia profesia.
După câţiva ani de muncă, pentru că nu se asimilează niciodată ceea ce faci aici cu ceea ce faci în Statele Unite, a urmat acolo nişte cursuri, ca să poată să îşi preia din nou profesia.
Era o fiinţă foarte sociabilă, comunicativă, prietenoasă, în primul rând. Şi de mare ajutor. Chiar de mare ajutor”, povestește Ioan Oltean.
Bărbatul condamnă grav ceea ce s-a întâmplat în școala din SUA și susține că ar trebui luate mai multe măsuri de siguranță.
”Eu cred că este ceva foarte grav, mai ales că de atâţia ani de zile se întâmplă ceea ce se întâmplă şi nu se iau măsuri.
Pentru mine cred că ar fi mult mai degajat dacă s-ar crea posibilitatea sistemelor de pază în învăţământul de acolo, în şcolile de acolo. Şi nu numai....
Poate mai târziu se ajunge să se întâmple aşa ceva, cum s-a întâmplat şi prin Europa. Şi asta numai din cauză că nu se iau măsuri, zic eu...”.
Ultima oară când s-a văzut cu colega lui a fost anul trecut, când s-au și vizitat.
”Cred că anul trecut am vorbit ultima dată. Ne-am şi vizitat. Că ne vizitam foarte des şi când mergeam în Statele Unite ne vizitam. Chiar ne-am văzut. Mergeam la ei în vizită. Au fost şi în România anul trecut, în vizită”.
Potrivit acestuia, profesoara Cristina Irimie își trăia ”visul american” și iubea viața de acolo.
”Foarte mult. Foarte mult. Mai ales că şi-a dorit mult America, în anii aceia în care... Am plecat în 96, în România nu era o situaţie tocmai bună, şi atunci cred că a fascinat-o America. Nu numai pe ea, pe mulţi alţii care au plecat în perioada aceea. Şi şi-a dorit foarte mult să rămână, ceea ce s-a şi întâmplat.
A muncit foarte mult. Să ştiţi că a muncit prima dată, a făcut munca de jos. Şi după aia, după ani şi ani, când a vrut să îşi preia ceea ce a învăţat aici, a reuşit. Dar, din păcate, s-a oprit aici ceasul ei”, mai spune Ioan Oltean despre regretata sa colegă.
Cristina Irimia, printre victimele atacului de la școală
Cristina Irimia se numără printre victimele atacului armat de la școala din SUA. În total, doi profesori și doi elevi au murit după ce un adolescent a deschis focul în liceul din Georgia. Alte 30 de persoane au fost rănite în atac. În acest moment, autoritățile române verifică dacă profesoara, Cristina Irimie, avea sau nu cetățenie română. Potrivit unor informații apărute în mediul online, ea era „membră a comunității românești din Atlanta”.
Mesaje în limba română pentru Cristina Irimie
Potrivit Ora de Sibiu, Cristina Irimie era din Sibiu, unde a fost, de asemenea, profesoară și membră a Ansamblului Dumbrava Sibiului. În 1996 a ajuns în Statele Unite cu ansamblul de dansuri populare și a rămas acolo. S-a căsătorit cu un bărbat, de asemenea, din Sibiu și a lucrat ca profesoară de matematică.
Pe GoFundMe, o platformă de strângere de fonduri extrem de populară în SUA, a fost postat inclusiv un mesaj în limba română în care se spune clar că era membră a comunității românești din Atlanta: