În scrisoarea vameşului se precizează că transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie de frontieră Suceava şi adjunctul său au demisionat după ancheta internă legată de şpăgile din vămi. Alte nouă persoane sunt cercetate disciplinar.
„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi"
Potrivit sursei citate, angajatul ar fi înţeles după ce a fost reţinut de procurorii anticorupţie de ce unul din colegi săi de la Frontieră a refuzat să lucreze pe tura în care se afla un ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie, care lucra sub acoperire.
Chira ar fi avut un statut privilegiat în Vama Moraviţa, după ce ar fi povestit colegilor, în mai multe rânduri, că se cunoaşte cu chestorul Ioan Buda şi că face dese drumuri la Bucureşti să se întâlnească cu acesta. Deşi chestorul Buda a negat legătura la ultima evaluare Schengen de la Moraviţa, petrecută în toamna anului trecut, Chira a fost des văzută în preajma acestuia.
„De ce credeţi că nu a vrut agentul Dora Chira să meragă pe acea tură? Pentru că acolo era ofiţerul sub acoperire, în speţă agentul Vodă Cristian. De aici tragem concluzia că Duba ştia de acţiunea DNA şi si-a retras oamenii"
Acest lucru s-ar fi petrecut cu două luni înainte de reţinerea celor 44 de poliţişti, din ordinul direct al chestorului Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române.
În acelaşi timp, angajatul arestat îl acuză pe ofiţerul sub acoperire Cristian Vodă că i-ar fi provocat şi instigat pe poliţiştii de frontieră la săvârşirea unor infracţiuni.
„Am fost provocaţi, manipulaţi şi intimidaţi de ofiţerul sub acoperire, care spunea că «am în spate Casa Poporului» şi că poate să mute din punct pe cine vrea. El lua banii de la ţigările care treceau cu acceptul lui, el fiind planificat în fiecare tură la supraveghere vamală, pentru a putea participa la controlul autovehicolelor împreună cu vameşii. Vodă făcea aceste lucruri deşi, prin lege, ofiţerul sub acoperire nu are voie să provoace, să participe sau să instige la săvârşirea unor infracţiuni"
Alţi 15 poliţişti de frontieră, cercetaţi în dosarul de la Vama Albiţa
15 poliţişti de frontieră ridicaţi luni de la Vama Albiţa au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Alţi 30 au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi vor fi la rândul lor prezentanţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii sunt acuzaţi de luare de mită şi constituirea unui grup infracţional organizat.
53 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, printre care şi şeful punctului de trecere a frontierei şi alţi 4 ofiţeri, au fost ridicaţi, luni dimineaţa, de anchetatori în urma descinderilor de la Albiţa şi din alte locaţii din judeţul Vaslui.
În referatul procurorilor anticorupţie privind reţinerile de la Vama Albiţa se precizează că poliţiştii de frontieră cereau între 10 şi 100 de euro de la cei care tranzitau prin vamă, pentru a închide ochii la contrabanda cu ţigări.