Antena 3 CNN Actualitate Fonduri Irak. Morris contestă arestarea

Fonduri Irak. Morris contestă arestarea

Fonduri Irak. Morris contestă arestarea
09 Feb 2007   •   10:20

Americanul Seymour Morris Jr., arestat în România pentru implicare într-un scandal de corupţie în Irak, contestă reţinerea sa şi le-a cerut judecătorilor să fie pus în libertate, invocând motive procedurale. Americanul susţine că hotărârea prin care Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării a fost nelegală, deoarece completul nu a fost legal constituit. Potrivit unui comunicat oficial al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, Morris a fost inculptat alături de alţi 4 cetăţeni americani, dintre care 3 militari în rezervă, pentru asociere în cadrul unei vaste reţele de spălare de bani şi administrare de contracte fictive încredinţate de Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak.

Seymour Morris Jr. este acuzat că a fost intermediar în această afacere de corupţie la nivel american înalt. Mai exact, el s-ar fi ocupat cu transferurile de fonduri din banii Coaliţiei către diferite firme care se angajaseră să reconstuiască obiective distruse în războiul declanşat în 2003. Unul dintre beneficiari era şi Phillip Bloom, un alt om de afaceri stabilit ani buni în România, arestat şi el în acest dosar, dar în SUA. Morris avea grijă ca bunurile, date în schimb drept mită de Bloom complicilor săi pentru a obţine contracte, să ajungă în siguranţă la destinaţie.

În vârstă de 62 de ani, Seymour Moris se află în România de 14 ani, iar acum 4 luni şi-a deschis un anticariat. Potrivit unor surse judiciare, el a declarat la audieri că în România este reprezentantul Universităţii Haward şi că face tranzacţii cu maşini. Ancheta a început acum trei ani, după ce un funcţionar al Autorităţii Provizorii din Irak a dezvăluit că unii din colegii săi deturnau bani din fondurile publice. Potrivit actului de acuzare, 3 ofiţeri în rezervă americani au atribuit, ilegal, contracte de aproape 9 milioane de dolari firmelor conduse de omul de afaceri Philip Bloom.

Firme care fie nu au făcut lucrările la care s-au angajat, fie au reconstruit de mântuială. O comisie a Congresului american a început o anchetă referitoare la întreaga activitate a Autorităţii Provizorii din Irak. Se pare că au dispărut fără urmă între 9 şi 12 miliarde de dolari. Fostul şef al Autorităţii, Paul Bremer, a negat fraudele dar a susţinut că, în condiţiile din Irak, era imposibil să se urmărească unde ajungeau banii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close