Peste 50 de elevi din mai multe colegii şi licee din Suceava s-au îmbolnăvit de oreion. Cinci focare sunt în evoluţie pe teritoriul judeţului, fiind monitorizate de DSP Suceava. Oreionul este o boală virală acută, care trebuie raportată obligatoriu la nivelul direcţiilor de sănătate publică (DSP), potrivit
Adevărul.
De la începutul anului şi până acum, în judeţul Suceava s-au înregistrat 143 de cazuri de oreion (parotidită epidemică), din care 57 cazuri au fost diagnosticate în cursul lunii octombrie, a precizat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, adjunctul DSP Suceava.
Cele cinci focare de oreion din judeţul Suceava sunt distribuite astfel: cel mai recent, la Liceul Tehnologic nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc (cinci cazuri), la Colegiul Silvic „Bucovina” şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc (câte 12 cazuri), precum şi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” (21 de cauri) şi Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni (18 cazuri). Dr. Zorescu a spus că în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost internaţi doi pacienţi cu suspiciune de meningită urliană, o complicaţie a oreionului, unul în vârstă de 15 ani din Molid, iar altul în vârstă de 21 de ani din Plopeni.
Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în rândul adolescenţilor din clasele a XI a şi a XII a, cărora nu li s-a administrat vaccinul ROR, în condiţiile în care campania de vaccinare a fost introdusă din anul 2006, a precizat adjunctul DSP Suceava.
Oreionul, numit şi parotidită epidemică, este o boală contagioasă provocată de virusul urlian. Contagiozitatea este similară cu cea a gripei şi rubeolei, dar mai mică decât cea pentru rujeolă sau varicelă.
Virusul urlian se transmite pe calea aerogenă sau prin contact cu picături de salivă ale pacienţilor infectaţi. Perioada infecţioasă este cu trei zile înainte de debutul bolii şi încă patru zile după aceea. Perioada de incubaţie a oreionului este de 14-18 zile. Virusul urlian afectează glandele salivare şi uneori meningele, pancreasul, testiculele sau ovarele.
Singura metodă de prevenire a oreionului este vaccinarea. În prezent este disponibil un vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă, care se administrează gratuit în schema naţională de imunizare. Prima doză de vaccin se administează copiilor la vârsta de 12 luni, iar a doua doză la vârsta de 7 ani.