Poliţia Română a început pe 15 noiembrie acţiunea de verificare prin care se respectă legea privind regimul materiilor explozive, conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), remis către Antena3.ro
Poliţiştii din cadrul departamentelor de arme, explozivi şi substanţe toxice din IGPR au început acţiunea naţională ?FOC DE ARTIFICII 2008?, prin care se verifică modul în care sunt respectate, în perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta, dispoziţiile Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, pe bază de amestecuri pirotehnice.
Concret, se vor face verificări la societăţile comerciale care au achiziţionat articole pirotehnice de la societăţile importatoare, inclusiv la locurile de depozitare, în vederea stabilirii scopului în care au fost achiziţionate, legalităţii operaţiunilor derulate, destinaţiei finale a obiectelor pirotehnice, a stocurilor existente şi a modului de asigurare a securităţii acestora.
Se va urmări identificarea tuturor agenţilor economici, atât persoane juridice, cât şi fizice, care efectuează operaţiuni cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Sancţiunile pentru persoanele care vor avea asupra loc astfel de obiecte, vor fi sancţionate cu închisoare de la şase luni la un an.
Prin modificările aduse legislaţiei în domeniu, în anul 2006 s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria ?obiecte zburătoare luminoase? şi a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice numai în interes propriu şi numai în locurile autorizate.
De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile sus menţionate.
Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, care pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate către populaţie, din clasa I, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Secţiunea II, art. 5, din Hotărârea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operaţiile cu materii explozive.
În această clasă I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: Steluţe, Lumânări scânteietoare, Jerbe cu scântei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliţi).
Paula Safta, Antena3.ro