În fiecare zi, un restaurant aruncă la gunoi câteva zeci de kilograme de mâncare. Românii mănâncă puţin din ce li se pune în faţă şi nu cer la pachet ce le-a rămas. Aşa se face că şi cheltuielile restaurantelor pentru gunoi s-au dublat în ultimul an, arată un studiu făcut de o companie multinaţională.
Restaurantele din toată lumea ajung să arunce anual circa trei milioane de tone de alimente. Dintre acestea, o treime este mâncarea lăsată de clienţi în farfurii.
Românii nu fac excepţie. Farfurii pline ochi cu mâncare ies din bucătăriile restaurantelor în fiecare minut şi, la fel de repede, iau drumul coşului de gunoi. Indiferent că vorbim despre legume, carne, pâine sau desert, de cele mai multe ori comandăm mai mult decât putem mânca şi nu luăm la pachet ce rămane.
Dincolo de explicaţia "e sub demnitatea românului să ceară la pachet", există o alta mult mai practică. Acelaşi studiu arată că nu mâncarea este cea care-i atrage pe români la cârciumă. Aproximativ
50% dintre bărbaţi şi peste 55% dintre femei mănâncă în oraş ca să scape de stresul gătitului, dar şi pentru a socializa.
Aşa se face că patronii de restaurante dau uneori pe pere ce iau pe mere. Cheltuielile pentru gunoi au crescut cu 50% în ultimul an.
Mare parte din mâncarea lăsată de clienţi în farfurii sau rămasă în oalele bucătarilor ar putea ajunge la cantinele pentru săraci sau la adăposturile de animale. Practic, asta nu se întâmplă, pentru că, din pricina birocraţiei, patronii de restaurante refuză să încheie astfel de înţelegeri. Cinci instituţii şi tot atâtea avize ar fi necesare ca mâncarea să nu mai ajungă în coşul de gunoi.