Mai exact, delegația Fondului crede că măsurile de eficientizare cheltuielilor nu sunt suficiente și că se profilează nevoia unor creșteri de taxe.
Membrii delegației FMI s-au întâlnit astăzi cu parlamentarii din comisiile de Buget-Finanțe.
"Cei de la FMI au arătat care sunt problemele din economia și din finanțele românești, în acest moment. Ei au spus că acea creștere economică pe care guvernul și-a bazat bugetul nu a fost cea anunțată la începutul anului, ci a fost una mult mai scăzută în jur de 2,2 - 2,3 la sută.
Însă bugetul a fost fundamentat pe o creștere de peste 3%. Deci, din start încasările au fost mai mici la bugetul de stat.
FMI: "Sunt prea puțini cei care muncesc și plătesc taxe în România"
Cei de la FMI au mai spus la întâlnirea cu membrii comisiilor parlamentare că sunt prea puțini cei care muncesc în România și plătesc taxe, în timp ce mult mai mulți beneficiază de ajutoare de la Guvern.
De asemenea, au arătat că în momentul de față cheltuielile statului sunt mai mari decât poate suporta bugetul și - știm deja asta - că avem un deficit extrem de mare.
Legat de pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de Guvernul Ciolacu prin asumarea răspunderii, dar atacat ulterior de opoziție la Curtea Constituțională, cei de la Fondul Monetar Internațional au arătat că acesta nu produce efecte în 2023 și nu e foarte clar nici dacă în 2024 efectul va fi cel scontat de Executiv.
În, plus, specialiștii Fondului Monetar nu sunt convinși de faptul că reducerea cheltuielilor bugetare se va traduce printr-o scădere a cheltuielilor, în mod real, anul viitor.
De altfel, cei de la Fondul Monetar nu vin cu soluții, ci doar arată problemele, lăsând la latitudinea decidenților din fiecare țară să găsească soluții la acele probleme", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.
Parlamentar român: "Cei de la FMI se uită la creșterea taxelor ca la o soluție"
"Cele două mari probleme semnalate de delegația FMI sunt problema deficitului bugetar și faptul că avem a doua cea mai mică rată de participare a populației la forța de muncă.
A doua problemă este una nouă, de care până acum nu ne-au spus în anii trecuți. Eu am fost membru al Comisiei de Buget-Finanțe la fiecare întâlnire cu ei și este prima oară când ne spun de asta. Problema este că avem a doua cea mai mică rată de participare a populației la forța de muncă. Deci, practic sunt foarte mulți români care nu muncesc.
Aici avem o dublă problemă: în primul rând pentru că foarte mulți oameni pleacă în afara granițelor și suntem un exportator de forță de muncă fantastic în Europa, dar nici românii care rămân în țară nu participă la forța de muncă într-o rată suficient de mare", a declarat deputatul USR Claudiu Năsui după întâlnirea cu delegația FMI.
"Ce au spus foarte clar este faptul că măsurile de eficientizare a cheltuielilor nu vor duce la reducerea de cheltuieli. Deci, practic, ce ne spune FMI este că ei nu cred că partea de reducere de cheltuieli se va înfăptui, şi atunci se uită mai degrabă la partea de creștere a taxe ca la o soluție pentru a rezolva problema deficitului", a mai adăugat deputatul.