“Din ce am discutat eu cu domnul premier, șomajul tehnic o să fie prelungit pentru anumite categorii. Este clar că dacă sunt companii ale căror activitate este afectată de deciziile guvernului, că nu pot să pornească, acolo nu ai cum să le spui că nu le mai susții. Nu știu care va fi cuantumul, dacă se va umbla la așa ceva. E decizia politică”, a declarat Florin Cîțu, la Radio România Actualități.
Creșterea pensiilor cu 40%, printre proiectele ce trebuie reevaluate din cauza deficitului bugetar
„Deficitul, când am început anul, includea la cheltuieli suma totală pentru pensii. Asta înseamnă că noi trebuia să ne împrumutăm în piață de diferența de 3,7% din PIB, implicit și pentru pensii. Acum vorbim de un deficit de 6,7% din PIB. Dublu. Banii la cheltuieli sunt acolo, dar problema este că trebuie să finanțezi aceste cheltuieli. Voi prezenta premierului și guvernului câteva scenarii, maxim 3, cu ce se poate face în acest an cu cheltuielile. Aici nu este vorba numai de pensii. Avem multe cheltuieli care trebuiesc reevaluate”, a spus Cîțu.
Cîțu a precizat că „este o presiune pe finanțare în România”.
„Toată lumea se uită la noi și ne spune că sunt costuri foarte mari în buget. Doar anul acesta pensiile înseamnă o suplimentare de 5 miliarde lei. Băncile sau cei care ne finanțează ne pun o primă de risc: „E adevărat că voi sunteți un Guvern responsabil, dar cu cât crești cheltuielile mai mult, probabilitatea să aveți probleme în viitor e mai mare și atunci vrem să vedem responsabilitate”, a afirmat Cîțu.
„De aceea o să prezint Guvernului câteva scenarii în care arăt și ce se poate face, cât se pot crește și care sunt riscurile aferente. Toată lumea trebuie să știe care sunt riscurile și ce poate să se întâmple cu economia în perioada următoare dacă luăm o anumită decizie.”, a menționat ministrul.