Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul nu va plafona prețurile de pe piața energiei. El a recunoscut că statul nu are soluții pe termen scurt pentru a opri creșterea prețurilor și că nu se ia în calcul plafonarea tarifelor.
„Soluția nu poate să vină doar de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Asta ca să fie foarte clar. Problema majoră cu care ne confruntăm acum, o creștere a prețurilor peste tot în Uniunea Europeană. În același timp, problema noastră este că trebuie să și importăm energie și nu producem cât avem nevoie...
Eu sunt gata să-mi asum acest obiectiv, este clar că avem nevoie de independența energetică a României. Suntem dependenți de prețurile energiei din UE. Am văzut că în Spania prețurile s-au triplat, dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică. Trebuie să creștem capacitatea de producție, avem proiecte în derulare, este important pentru această Guvernare și îmi asum acest obiectiv de a atinge independența energetică a României. Bineînțeles că este un obiectiv pe termen mediu, dar trebuie să rezolvăm problema pe termen scurt, pentru iarnă”, a explicat, marți, prim-ministrul Florin Cîțu.
În ceea ce privește prețurile din iarna care se apropie, premierul a declarat că se analizează varianta compensării unei părți din factură și a avertizat companiile să nu crească în mod artificial prețurile.
„Este vorba despre soluția pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consumul din această iarnă, trebuie să găsim forma finală cât mai repede... Trebuie să le explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie și iarăși un paradox, suntem în România, unde producție este în majoritate făcută de companii de stat. Deci companii de stat, oameni numiți în funcții și totuși oamenii trebuie să înțeleagă că prețul la factură, făcut de companiile de stat, a crescut.
Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatoru final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri”, a avertizat prim-ministrul.
Premierul Florin Cîțu a explicat, de asemenea, că a tras semnale de alarmă privitoare la necesitatea adoptării legii pentru protecția consumatorului vulnerabil în mai multe rânduri, însă ”niciun guvern, până la această oră, nu a avut curajul să își asume această lege”.
„Avem legea consumatorului vulnerabil, este o lege de prin 2012, până la acest Guvern nici un guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Acum văd că sunt tot felul de curajoși care apar în spațiul public, din toate partidele politice, cu soluții...”, a precizat Florin Cîțu.