Florin Cîțu a precizat că din 60 de români care au fost în Afganistan, în momentul de față au rămas 35, care vor fi aduși în țară cu un avion.
„Pe 13 august Ministerul Afacerilor Interne a ridicat nivelul de alertă la maxim, părăsiți imediat Afganistan. În acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimită un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm.
Un avion care va fi în colaborare cu NATO care cred că trebuie să plece în curând sau un avion al nostru care merge direct acolo. Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. În acest moment nivelul de alertă este maxim, părăsiți imediat Afganistanul. Nu sunt din cadrul ambasadei (n.r. românii), sunt și de la ONU, și din mediul privat. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți. Există o celulă de criză în acest moment, făcută la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituții.”, a declarat Florin Cîțu.
60 de țări, printre care și România, solicită într-o declarație comună ca afganii și cetățenii străini să poată părăsi țara
Peste 60 de ţări, printre care și România, cer sprijinirea cetăţenilor străini şi a afganilor care doresc să plece din ţară. Oamenii din Afganistan sunt disperaţi şi caută, prin orice mijloace, să fugă din calea talibanilor.
Statele încep să reacţioneze public vizavi de criza din Afganistan, semnând o declaraţie comună, pentru „plecarea în siguranţă şi organizată” a persoanelor care doresc să părăsească ţara.
Statele Unite şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, România şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că:
„Dată fiind situaţia securităţii naţionale, care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a garanta siguranţa şi apelăm la toate părţile să respecte şi să sprijine plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afganilor care doresc să părăsească ţara.
Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”, se arată în documentul postat duminică seara pe site-ul Departamentului de stat din SUA.