Antena 3 CNN Actualitate Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”

Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”

Fostul prim-adjunct al SRI ocupa un post de conferențiar universitar încă din anul 2017

Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”
Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2024   •   09:28

Florian Coldea nu va mai putea preda. După ce a fost pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influență, fostul prim-adjunct al SRI își pierde și locul de conferențiar la Academia Națională de Informații.

Potrivit unei anchete jurnalistice realizată în anul 2017, Florian Coldea a dat concurs în iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“ și a fost admis, deși nu îndeplinea toate criteriile.

Pe măsură ce noi denunţuri apar la DNA, care vizează reţeaua Coldea-Dumbravă, ies la iveală tot mai multe detalii despre cum funcţiona aceasta.

Liderii grupului erau Florian Coldea, coordonatorul principal, considerat a avea un rol determinant în orientarea politicilor SRI, precum și în influențarea deciziilor politice și judiciare.

Alături de acesta era Dumitru Dumbravă, strateg juridic, responsabil pentru monitorizarea procedurilor judiciare. Acesta a fost acuzat în anchetele Comisiei SRI din Parlament că ar fi utilizat informațiile obținute de Structură - în special interceptările pe mandat de siguranţă naţională - în deciziile din justiție.

Imediat sub ei în schema reţelei se află Doru Trăilă, avocat și fost secretar de stat. El este considerat unul dintre oamenii de încredere ai rețelei şi ar fi contribuit la crearea și menținerea unor legături cu diverse instituții juridice și politice, influențând astfel decizii-cheie.

Al doilea personaj este omul de afaceri Dan Tocaci. El ar fi fost implicat în aspectele economice ale rețelei, fiind susținător financiar și material al operaţiunilor.

DNA l-a pus sub acuzare pentru trafic de influență

Generalii Florian Coldea, Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă au fost puşi sub control judiciar pe cauţiune de 500.000 de lei. A patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de Cătălin Hideg.

"În perioada martie 2023 - aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.

După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro", susţine DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close