Fiul cel mic al Împăratului Japoniei, Prinţul Akishino şi soţia, Prinţesa Kiko, vin, pentru prima dată, în România. Ajung marţi, iar vizita este prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la reluarea relaţiilor între România şi Ţara Soarelui Răsare.
15 august 1945 a fost ziua în care, pentru prima dată în istorie, un Împarat al Japoniei a vorbit poporului. Cel care a rupt tradiţia veche de 2.600 de ani a fost Hirohito, care a anunţat la radio înfrângerea Japoniei în cel de-al doilea război mondial.
Cu trecerea anilor, lucrurile s-au schimbat. Membrii casei imperiale japoneze au început sa primească vizite şi chiar să iasă în lume. Iar săptămâna viitoare, însuşi nepotul Împaratului Hirohito, prinţul Akishino, va vizita România împreuna cu Prinţesa Kiko.
Prinţul Akishino şi prinţesa Kiko sunt nerăbdători să cunoască România. Din acest motiv, ei au cerut ca vizita să le fie prelungită de la trei, la patru zile.
Patru zile în care se vor întâlni cu Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Roberta Anastase.
Regulile impuse de casa imperială sunt foarte stricte. Spre exemplu, jurnaliştii nu au voie să se deplaseze după Alteţele lor.
Pe 20 mai, Prinţul Akishino şi Prinţesa Kiko, împreună cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, vor lua parte la o ceremonie de plantare a unor pomi de cireş, care va avea loc la Muzeul Satului. Este vorba, desigur, de sakura sau celebrul cireş japonez, pentru care japonezii au cultivat o adevarată pasiune.
Cireşul japonez simbolizează dragostea, puritatea, viaţa scurtă şi frumoasă.
Prinţul şi prinţesa vor mai vizita Castelul Peleş, Mânăstirea Sinaia şi Palatul Parlamentului.
Prinţul Akishino are 44 de ani şi este al doilea în succesiunea la tronul Crizantemelor. Prinţesa Kiko are 42 de ani şi este licenţiată în psihologie. A fost singura noră care i-a dăruit Împăratului Japoniei un moştenitor de sex masculin, după ce, timp de 40 de ani, în familia imperială au venit pe lume doar fete.
Observator