EXCLUSIV ANTENA3.RO Potrivit unei legi din 2003, administratorii societăţilor comerciale au obligaţia de a lua măsuri de protecţie a bunurilor, inclusiv prin montarea unui sistem de alarmare împotriva efracţiei compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare de prezenţă, antişoc şi acustice şi din alte componente. Poliţia Română a început de anul trecut să controleze societăţile comerciale care nu au instalat astfel de sisteme de alarmare şi care nu au nici paznici şi a dat amenzi, dar şi sancţiuni în Bucureşti şi în Giurgiu.
Pentru că infracţiunile împotriva patrimoniului deţin o pondere însemnată, poliţiştii au început diverse acţinui pentru determinarea administratorilor şi directorilor de instituţii din municipiul Giurgiu să asigure paza bunurilor.
?Montarea sistemelor de pază trebuie îndeplinită de societăţile comerciale şi instituţii, conform legii şi îi poate scuti pe administratori de multe neplăceri. Astfel, în anumite situaţii hoţii au fost descurajaţi sau identificaţi pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere?, explică pentru Antena3.ro Doinel Cercel, şeful Poliţiei Municipiului Giurgiu.
Potrivit Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, societăţile comerciale trebuie să se doteze cu sisteme de alarmă care să aibă şi butoane şi pedale de panică, dar şi control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, care să asigure o protecţie corespunzătoare obiectivelor şi persoanelor.
Controale în Giurgiu şi în BucureştiDe la începutul anului 2008, specialiştii Compartimentului Sisteme şi Pază din cadrul Poliţiei Giurgiu au efectuat aproape 500 de controale şi au dat firmelor amenzi de 2000 de lei. Printre neregulile constatate de poliţişti s-au numărat agenţii de pază ai societăţilor, care nu poartă însemnele distinctive şi nu îndeplinesc atribuţiile de serviciu în conformitate cu fişa postului din planul de pază al unităţii. Conform legii, personalul de pază ar trebui, printre altele, să cunoască locurile şi punctele vulnerabile din perimetrul firmei, să înştiinţeze şeful său ierarhic despre producerea oricărui eveniment în timpul executării serviciului şi să păzească bunurile sau valorile, dar să şi execute sarcinile care i-au fost încredinţate conform planului de pază.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Bucureşti, unde au avut loc peste 3000 de controale şi s-au dat aproape 900 de sancţiuni, între 2000 şi 5000 de lei pe firmă.
"Neregulile pe care poliţiştii din Bucureşti le-au constatat au fost cele în care nu era asigurată paza umană prin personal, dar nici paza bunurilor, prin montarea sistemelor antiefracţie. In urma controalelor şi a sancţiunilor, aproape 500 de societăţi comerciale şi-au instalat STA, adică sistem tehnic de alarmă?, explică pentru Antena3.ro Christian Ciocan, purtător de cuvânt la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Poliţia a trimis firmelor avize pentru cursuriDupă ce au fost verificaţi agenţii de pază ai firmelor, poliţiştii din Giurgiu au eliberat 245 de avize pentru începerea cursurilor de calificare în această profesie, iar cei din Bucureşti, 2085 de avize.
?Atestatea personalului de pază se face după obţinerea avizului din partea organelor de poliţie şi absolvirea cursurilor de calificare, care durează 90 de zile şi care sunt organizate, contra cost, de Jandarmeria Română, Serviciul de Protecţie şi Pază sau societăţi specializate de pază şi protecţie?, detaliază Cercel pentru Antena3.ro.
Poliţiştii au mai avizat în Giurgiu 24 planuri de pază la unităţile de pe raza municipiului Giurgiu, iar anul trecut, 163 de obiective din municipiul Giurgiu şi-au asigurat paza spaţiilor. De asemenea, poliţiştii au trimis în municipiul Giurgiu 158 informări scrise către societăţile comerciale pentru luarea măsurilor de protejare a spaţiilor cu sisteme de alarmă şi 334 in Bucureşti.
?Dorim să tragem încă o dată un semnal de alarmă în ceea ce priveşte obligativitatea societăţilor comerciale de a-şi lua măsuri de protecţie şi pază şi recomandăm să monteze sistemele prevăzute de lege. În cazul în care nu îndeplinesc acest lucru, pe lângă faptul că sunt pasibili de amenzi, administratorii pot fi puşi în situaţia de a fi prejudiciaţi de bunuri sau valori importante?, a concluzionat Doinel Cercel, şeful Poliţiei Municipiului Giurgiu pentru Antena3.ro.
Paula Safta, Antena3.ro