Caut manager, ofer recompensă. Companii de top plătesc şi zeci de mii de euro firmelor de recrutare care nu trebuie decât să convingă un om, de obicei de la concurenţă, să-şi schimble locul de muncă. E drept, aceştia sunt oameni rari, extrem de capabili şi la fel de vânaţi. O misiune grea, de durată, dar care, la sfârşit, oferă un cec gras.
Niciodată la rubrica angajări, în ziare, nu o să vedeţi anunţuri de genul: ?multinaţională, angajez manager. Salariu - 12.000 de euro". Nu-şi au rostul. E vorba deja de tranferuri de top. Un fel de Champions League al marilor companii. La acest nivel nu mai e vorba de cv-uri şi interviuri. Aici intervin firmele de head-hunting. Care chiar asta fac: vânează minţi luminate.
Radu Furnică, directorul unei firme de head-hunting, a declarat:"E nevoie de oameni deştepţi, analitici şi care au viziune, oameni cheie, de o importanţă vitală pentru companie."Compania vine, numeşte omul pe care-l vrea şi pleacă. Începe vânătoarea. Uneori, ca să convingi un manager bun să încerce altceva poate dura şi un an. Dar merită. "Serviciile noatre sunt compensate cu 4 luni din compensaţia persoanei pe care o identificăm." a adăugat directorul firmei de head-hunting.
Adică, la un salariu de 15 mii de euro, firma de head-hunting încasează 60 de mii de euro. Sistemul bancar e o junglă, când vine vorba de angajări în conducere. Vânătorii de capete au şi aici destule de împuşcat, mai ales că salariile din băncile din România se bat cu cu cele din Europa.
"Vânătorii" trebuie să fie şi ei oameni speciali. E nevoie de capacităţi de comunicare deosebite, de anumită subtilitate. Negocieri trebuie să fie degajate, ca de la egal la egal. Cea mai importantă regulă: totul să fie confidenţial. În plus, banii nu sunt totul la un astfel de transfer. Pachetul de beneficii pe care compania îl acordă noului venit - de la casă până la excursii în ţări exotice - trebuie să fie considerabil mai mare decât ce primea la fostul loc de muncă. Altfel, vânătorul de capete s-ar putea să dea greş.
Antena3