Odată cu venirea iernii, este de aşteptat ca şi costurile la încălzire să se majoreze în mod semnificativ. Din acest motiv, tot mai mulţi români optează pentru o soluţie alternativă - sistemele de încălzire ecologice. Mai ales în condiţiile în care costurile unui astfel se sistem vor fi subvenţionate în proporţie de 90%, după cum a anunţat Ministerul Mediului.
Programul ar urma să fie demarat de autorităţi începând cu 5 ianuarie, se arată în cotidianul Gândul. În aceste condiţii, era de aşteptat ca numărul cererilor să ia amploare în ultima lună. Ba chiar să ajungă până acolo încât să-l egaleze pe cel din ultimii doi ani, susţin patronii firmelor care comercializează astfel de sisteme, mai ales că potenţialii clienţi au de unde alege.
De când a fost anunţat programul, zeci de firme se întrec în a oferi, de exemplu, pompe de căldură sau sisteme de panouri solare care de care mai performante.
Când vine vorba, însă, despre raportul costuri - randament, opţiunile se reduc considerabil, pentru că sistemele de încălzire alternativă nu pot fi instalate în orice tip de imobil, spun specialiştii din domeniu. Până la demararea efectivă a programului, românii sunt, însă, dornici să afle cât mai multe informaţii.
Pe de altă parte, iniţiativa este privită cu suspiciune de cei mai mulţi dintre potenţialii beneficiari, spun funcţionarii de la minister.
Acest lucru se întâmplă pentru că sistemele de încălzire care ar urma să fie subvenţionate prin acest program valorează zeci de mii de euro. Între timp, peste 3000 de dosare au fost depuse, numai până acum, la Ministerul Mediului de către firmele interesate.
Antena 3