”Focul a pornit la ora 18.33. Primul apel la 112 însă, a fost efectuat la 18.46. Mai exact, cu 13 minute mai târziu.
În acea seară, erau de gardă 10 persoane. 8 asistente și 2 medici. 13 minute, nimeni nu s-a gândit să sune la 112 sau, desigur, este foarte posibil ca medicii să fi fost angrenați în încercarea de a se salva unii pe alții, pe cei din ATI, iar în momentul în care sună, la 18.46, pompierii ajung în 5 minute. În 5 minute pompierii au fost acolo și nu au fost puțini: 150 de oameni, pentru că li s-a spus că este un incendiu mare.
În 20 - 20 și ceva de minute, ei reușesc să stingă focul. Dar era deja prea târziu.
Aproape de ora 21.00, bilanțul era negru: 10 morți. 8 în salonul în care a izbucnit focul, 2 în salonul alăturat. Cei doi au fost găsiți pe jos, semn că au încercat să se salveze. Nu erau intubați.
La ora 21.00, la Ministerul de Interne, s-a întrunit celula de criză. Medicul erou, Cătălin Denciu, avea arsuri pe aproape 80% din corp, după evaluarea medicilor din Neamț. A fost trimis în Belgia după ce a stat 5 ore în ambulanță. 3 ore doar în fața spitalului din Piatra Neamț.
6 răniți au fost trimiși la Spitalul din Lețcani”, a povestit Mihai Gâdea în emisiunea ”Sinteza Zilei”.
Noi detalii din ancheta spitalului groazei. Care ar fi fost adevărata cauză a incendiului
Noi detalii uluitoare ies la iveală din cadrul anchetei de la spitalul groazei din Piatra Neamț. Potrivit unor surse, cauza incendiului ar fi fost supraîncălzirea mai multor prelungitoare de calitate slabă, iar izbucnirea incendiului ar fi dus și la o explozie. Între timp, cinci cadavre nu au putut fi identificate în urma autopsiilor, astfel încât urmează efectuarea unei expertize ADN.
Potrivit unor surse din anchetă, incendiul nu ar fi fost cauza de injectomat, așa cum se credea la început, ci de un prelungitor de calitate inferioară, care s-ar fi supraîncălzit.
Asistenta a fost prima rănită în incendiu
Prima rănită a fost chiar asistenta care se ocupa de secția ATI. Aceasta ar fi intrat în salon să vadă de unde provine fumul, iar pantalonii i-au luat imediat foc. Medicul transferat acum în Belgia a intrat în salon când a auzit strigătele asistentei.
Totodată, niciunul dintre pacienții din primul salon nu a fost scos, iar incendiul ar fi fost urmat de o explozie. Există martori din locuințele alăturate spitalului care spun că au auzit un zgomot puternic la fața locului, asemănător unei explozii, până să ajungă pompierii.
Unul dintre pereți bloca ieșirea din salon
Mai mult decât atât, holurile au fost îngustate după remenajarea etajului 2, fără autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. Au fost montați pereți pentru a crea 2 culoare separate pentru medici și bolnavii infectați cu COVID-19, astfel încât aceștia să nu meagă pe același coridor în drum spre saloane. Doar că unul dintre pereți bloca o ieșire.
Mai grav este că medicul epidemiolog al spitalului care analizează traseele este chiar unul dintre medicii Direcției de Sănătate Publică Piatra Neamț. Acesta a fost angajat cu jumătate de normă la Spitalul Județean, după ce postul a rămas vacant. Asta înseamnă că el este cel care cere aviz de la DSP, iar cererea ajunge tot la el, sau la colegii lui.
5 persoane nu au putut fi identificate
Între timp, au fost analizate autopsiile pacienților, iar rezultatele arată că decesele au fost cauzate atât de arsuri, cât și de lipsa oxigenului. Din păcate, 5 victime rămân însă neidentificate și vor fi preluate probe ADN pentru o expertiză. O parte dintre aparținători sunt așteptați să își ridice rudele iar autoritățile vor continua și astăzi audierile.