Surse medicale au declarat pentru Antena 3 că fetița va fi transferată la Fundeni, în cursul zilei de astăzi, în vederea unui eventual transplant hepatic, după ce se fac toate investigațiile medicale necesare transferului - consult cardiologic, CT, consult pediatric.
"Fetița a primit indicație de transplant, urmează sa ajungă la Fundeni, dar se aștepta analizele în cazul mamei și fetitei, pentru a se vedea dacă are Wilson sau alta cauza a insuficientei hepatice. Dacă mama are Wilson lucrurile se complică, ar fi nevoie de donator pediatric sau unul cadaveric tânăr, până în 40 de ani, pentru a folosi lobul stâng pentru aceasta fetiță. În următoarele 24 - 48 de ore se va lua o decizie în privința transplantului", a transmis Vlad Brașoveanu, profesor dr. șeful Secției de Chirurgie Hepatica și Transplant la Spitalul Fundeni.
Medicul Adrian Marinescu a explicat, la Antena 3, că ar trebui să mai așteptăm date medicale despre cele trei cazuri de copii cu afecțiuni hepatice din România, și atrage atenția că nu există informații științifice despre un virus misterios care să provoace afecțiuni hepatice grave.
"Nu există o hepatită misterioasă. Discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus. Din toate datele pe care le avem, și în cazul respectiv, nu discutăm de niciun virus. Până în momentul de față nu există astfel de date.
Sfatul meu este să încercăm să renunțăm la modalitatea prin care să intrăm în panică. Isteria care s-a creat nu are o susținere științifică, nu are baze.
Dacă ne uităm la tot ce se scrie, la nivel de OMS, vorbim de niște cazuri extrem de puține în lume, până în 200, dintre acestea mai puțin de 10% sunt forme fulminante.
Și înainte, în momentul în care discutăm de o hepatită care nu era de cauza virus-hepatitic de la A până la E, era de cauza necunoscută. Putea fi autoimună, toxică, puteau fi alte virusuri. De aici până la momentul în care spunem că este un virus misterios, pe care nu l-am identificat, este distanță extrem de mare. Nu ar trebui să facem astfel de afirmații.
Nu au de ce să meargă părinții cu cei mici, în momentul în care nu au simptome, să își facă analize. Nu ne ajută cu nimic să vedem analize în momentul în care nu ai o simptomatologie digestivă. Dacă sunt simptome care țin de o hepatită acută: greață, vărsături, modificări de scaun, scaunul deschis la culoare, urină închisă la culoare, tegumentele îngălbenite, atunci vei lua legătură cu medicul pediatru. Nu trebuie făcut nimic care să ne ducă în panică.", a explicat medicul.