Pe de altă parte unul dintre medicii care o îngrijesc crede că nu este vorba despre hepatită ci despre o boală rară, care afectează grav ficatul, numită boala Wilson.
Fetița este internată în spital încă de acum trei săptămâni iar starea ei de sănătate nu s-a ameliorat.
Mama fetiței, o femeie în vârstă de 26 de ani, este deja la Spitalul Fundeni acolo unde este evaluată. Din primele informații, potrivit surselor Antena 3, mama micuței ar fi compatibilă pentru transplant deoarece are aceeași grupă de sânge.
Medicii spun că transplantul ar trebui efectuat cât mai curând deoarece ”starea ei se degradează de la o zi la alta”. Medicii spun că ori de câte ori încearcă să îi reducă tratamentul starea micuței de sănătate se deteriorează, de aceea are nevoie în permanență de supraveghere medicală.
Cea mai mare problema, în acest moment, este că transplantul hepatic nu se poate face în România.
”Transplantul hepatic pediatric, la această oră, nu se poate face în România deoarece Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplant hepatic pediatric iar Spitalul Fundeni unde se fac cele mai multe transplanturi hepatice, se fac la adulți și atunci singura soluție este transplantul hepatic în străinătate.
Ministerul are un acord cu Italia și probabil că singura soluție va fi transplantul hepatic de la donator viu în Italia.
Noi am internat mama fetiței pentru investigații, pentru o tomografie computerizată, pentru o volumetrie, ca să putem vedea dacă lobul stâng permite transplantul hepatic de la donator viu. Din păcate nu se va putea realiza transplantul hepatic pediatric în România pentru că nu există până la ora actuală, dacă puteți să credeți, un centru acreditat pentru transplant hepatic pediatric în România.
Mama are aceeași grupă de sânge, deci compatibilitatea cea mai bună poate fi de la mamă.
În mod normal transplantul hepatic de la donator viu, fie el și pediatric, este o operație programată. Însă înțeleg, din informațiile care au apărut în spațiul public și din datele de la Grigore Alexandrescu că această fetiță se degradează de la o zi la alta și atunci probabil că ar trebui urgentate toate formalitățile pentru a fi transferată în străinătate și pentru a se face transplantul pediatric. Este vorba despre un copil, totuși”, a declarat Vlad Brașoveanu, șeful secției de transplant hepatic Fundeni, la Antena 3.
Medicul a vorbit și despre hepatita ”misterioasă” care face ravagii în ultimele zile în întreaga lume.
”Tot ce pot să vă spun este că în Regatul Unit, în Anglia, au fost efectuate și transplante hepatice pentru această insuficiență hepatică de cauză necunoscută. Probabil că în următoarele luni vor apărea mai multe date despre cauza acestei insuficiențe hepatice acute care apare în special la copii”, a mai spus el.
Din păcate, potrivit informațiilor Antena 3, alte două cazuri de hepatită ”misterioasă” sunt analizate în România pentru a se stabili dacă au legătură cu definiția de caz. Este vorba despre doi copii de aproximativ 10 ani.