Peste şase luni am putea găsi lapte românesc din ce în ce mai rar în magazine. Fermierii care nu respectă standardele de calitate şi igienă impuse de Uniunea Europeană nu vor mai putea comercializa lapte.
Cum nu sunt bani pentru investiţii, 80% dintre producători ar putea fi nevoiţi să iasă de pe piaţă.
Fermierii români trebuie renunţe la metoda tradiţională de muls vaca pe care au învăţat-o din moşi-strămoşi.
Uniunea Europeană îi obligă pe prodcători să cumpere aparate de muls de anul viitor. Asta presupune o investiţie de cel puţin o mie de euro pentru un aparat.
Noile reguli europene ma cer ca laptele să fie răcit la o temperatură de cel mult patru grade. Un tanc de răcire a laptelui costă cel puţin trei mii de euro. Puţini îşi pot permite, mai ales că 80 la suta din efectivele de vaci din ţara noastra sunt în gospodarii.
Teama cea mare este ca lapte românesc nu va mai fi conform pentru comercializare iar piaţa va fi invadata de importuri.
Un român bea, în medie, 12 litri de lapte pe an. De 5 ori mai puţin decât un european.