Aproape 14.000 de medici au plecat din România în ultimi cinci ani, de când ţara noastră este în Uniunea Europeană. Este un fenomen îngrijorător, mai ales că la noi în ţară, media este de 1,9 medici la 1.000 de locuitori, iar unele zone rurale nici măcar nu există doctori. Anunţul a fost făcut de preşedintele Colegiului Medicilor din România.
"Vorbim de un exod, de când am intrat in UE au plecat peste 13.900 de medici specialişti din România. Nu avem o situaţie exactă a medicilor rezidenţi care au plecat. În condiţiile in care avem o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, producem pentru export", a declarat preşedintele CMR citat de Agerpres.
Conform acestuia, statul roman a cheltuit peste 3,5 miliarde de euro asigurand educaţia medicilor plecaţi în străinătate, bani care ar fi trebuit să se regăsească în serviciile de Sănătate.
Totodată, a explicat prof. Astarastoae, exista zone depopulate de medici, îndeosebi în mediul rural.
"Ţn centrele universitare, media medicilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, cât este media europeană, zona rurală este depopulată. De exemplu, raportul între Bucureşti şi judetele limitrofe privitor la medici este de 5 la 1, la Iaşi, intre Iasi şi judete limitrofe este de 3 la 1", a completat medicul.
În Romania sunt 41.000 de medici si 14.000 de rezidenti, dar ar fi nevoie de 80.000 de medici.