Antena 3 CNN Actualitate Care este "profilul" persoanei predispuse la reacţii adverse după vaccinul COVID

Care este "profilul" persoanei predispuse la reacţii adverse după vaccinul COVID

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 09:34 17 Feb 2021 Modificat la 09:34 17 Feb 2021
o_1eunecaf4p79ba1md618lm1qtb.jpg
Sursa foto: Pixabay

Astfel, mare parte dintre cei care au raportat reacţii adverse sunt femeie, iar vârsta medie a persoanelor este de 41 de ani, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiță.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în perioada 9 februarie - 14 februarie au fost raportate 432 de reacții adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic național al vaccinărilor la INSP.

Medicul Gheorghiţă a precizat că 77% dintre persoanele care au raportat reacții adverse sunt femei, iar vârsta medie a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 și 88 de ani.

Femeile, mai predispuse ca bărbaţii la reacţii adverse

Perioada medie între data vaccinării și data debutului reacțiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 și 21 de zile, potrivit sursei citate.

"În funcție de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacții severe și 432 de cazuri de reacții clasificate ca nesevere. 

În ceea ce privește distribuția, 51% au fost reacții de tip local, cu durere, tumefacție, erupție la locul de administrare, febră și frison. 

Dr. Gheorghiţă: Nu au fost cazuri de șoc anafilactic

34% dintre persoane au raportat ca reacție adversă dureri musculare și articulare, 30% cefalee", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Nu au fost cazuri de șoc anafilactic de la debutul campaniei de vaccinare, potrivit sursei.

Vaccinul anti-COVID care a înregistrat cele mai multe reacții adverse

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a spus, marţi, că potrivit datelor statistice din țara noastră, cele mai multe reacții adverse le-au înregistrat românii care s-au imunizat cu doze de la Pfizer.

"La reacții adverse sunt: Pfizer - 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală.

Dr. Gheorghiţă: Pfizer - cele mai multe reacţii adverse, AstraZeneca - cele mai puţine

Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale.

AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie", a spus Valeriu Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat, marţi, de ce nu este bine să ne testăm preventiv înainte de imunizare, aşa cum mulţi spun că procedează.

Colonelul a dat trei motive pentru care testarea anti-COVID de rutină nu e recomandată înainte de vaccinare, punând astfel capăt zvonurilor care circulă.

Românii care au avut COVID se pot vaccina cu o singură doză?

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat, marţi, că nu sunt date suficiente potrivit cărora este suficientă o singură doză de vaccin anti-COVID în cazul celor care au făcut boala, aşa cum se aude, el aducând date oficiale în  acest sens.

Astfel, după ce Franța a anunţat că ar putea decide folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au făcut deja COVID-19, România nu va adopta măsura decât atunci când vor exista suficiente informaţii oficiale în acest sens.

×
Parteneri
x close