Viaţa unei femei atârnă de un fir de aţă după ce o haită de câini fără stăpân a sfâşiat-o. A fost operată miercuri, după ce a fost atacată de câini, iar joi a mai stat alte patru ore în sala de operaţie. Drama ei le-a adus aminte celor care au promis să se ocupe de câinii maidanezi că aceştia există, sunt mulţi şi pot uneori să ucidă.
Pentru Taniuşa Stachievici viaţa nu va mai fi niciodată la fel. Nici psihic dar nici fizic. Miercuri, 10 medici de la Spitalul Bagdasar Arseni, specializaţi în chirurgie toracică şi plastică au operat-o ore în şir. Joi au operat-o din nou.
“Starea bolnavei este critică în continuare. Sunt mari pierderi de sânge şi plasmă. Pentru că leziunile reprezintă o valoare mare procentuală din valoarea ei", a declarat Virginia Pârvulescu, medic primar la Spitalul Bagdasar Arseni.
Vineri, femeia va fi operată iar. “Se intervine pentru refacerea ţesuturilor şi profunde şi superficiale, pentru definitivarea lor”, a explicat Virginia Pârvulescu.
Medicii nu pot spune încă dacă şirul operaţiilor se va opri aici având în vedere că animalele aproape că n-au lăsat nicio bucăţică din femeie neatinsă. I-au rupt coastele, i-au dizlocat un umăr şi au muşcat-o adânc pe tot corpul. Pe cap, mâni, torace, spate şi picioare.
După atâtea muşcături femeia a sângerat abundent. A ajuns la spital în şoc hemoragic dar şi-n şoc hemoragic pentru că a zăcut în zăpadă ore în şir.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Animalelor, femeia e angajata unei firme de calculatoare care are un depozit în curtea Administraţiei Direcţiei Publice din sectorul 5. Ieri, ar fi fost într-un control când câinii au tăbărât pe ea. E o variantă neconfirmată însă oficial până la această oră.
"Erau câini comunitari care trec prin spatele curţii ADP-ului. Întâmplător persoana care a intrat a fost prinsă de aceşti câini. Au intervenit paznicii, dar tarziu", a precizat inspectorul Iulian Niţu,
Câinii au fost duşi la un adăpost din Mihaileşti.
"La noi sunt nouă câini, o parte nesterilizaţi. Vom demara o anchetă să vedem ce se întâmplă, cine îi ingrijea, cum au ajuns în incinta ADP sector 5”, a spus Robert Lorenţ, director general al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
Autorităţile recunosc că sunt depăşite de situaţie şi că momentan nu prea au soluţii.
"Strângerea lor în adăposturi este singura soluţie pe care legislaţia actuală o prevede. Şi sterilizarea este un lucru foarte bun, dar ea trebuie urmată de strângerea lor în adăposturi", a spus Cristian Atănăsoaie, prefectul Capitalei.
Reprezentaţii Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor contrazic municipalitatea şi spun ca ei au făcut demersuri în acest sens cu mult timp în urmă, dar autorităţile nu i-au sprijinit.
"Există la nivelul Capitalei un parteneriat semnat între primărie şi ONG-urile de profil care prevede iniţierea unui recensamânt pentru sterilizarea concomitentă a tuturor animalelor fără drept de monta de la periferie către centrul oraşului. Prin sterilizare masivă şi sancţionarea abandonului putem să stăpânim acest fenomen", a declarat Sorina Hanea consilier juridic al Federaţiei Naţionale pentru Protectia Animalelor.
În Capitală doar un câine din trei este sterilizat.