Femeia a solicitat angajatorului prelungirea dreptului de a lucra până la 65 de ani. Aceasta consideră că legea care obligă femeile să se pensioneze la 61 de ani și șase luni este discriminatorie, în situația în care bărbații au dreptul de a munci până la 65 de ani.
Angajata Oficiului Județean de Zootehnie din Iași a depus o cerere de prelungire pentru încă un an a contractului, însă cererea i-a fost insa respinsă. Prin urmare, aceasta a dat în judecată insituția, invocând că prin emiterea deciziei de pensionare s-a încălcat principiul egalității de tratament.
Tribunalul a decis ca femeia să fie reangajată pe același post și să fie menținută în serviciu până la 65 de ani, după ce au considerat că pensionarea femeii la altă vârstă decât bărbatul trebuie să fie doar alegerea acesteia. Sentința nu este însă definitivă.
"O reglementare naţională care prevede că raportul de muncă încetează prin împlinirea vârstei de pensionare, stabilită în mod diferit în funcţie de sexul lucrătorului, constituie o discriminare directă, interzisă. Din perspectiva jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, rezultă că, deşi statelor membre le este permis să stabilească vârste de pensionare diferite pentru femei şi bărbaţi, o reglementare precum cea din dreptul intern care prevede încetarea automată a raportului de serviciu la împlinirea vârstei de pensionare, diferită în funcţie de sex, constituie discriminare directă", au precizat judecătorii, potrivit Ziarul de Iași.
Legea prevede că persoana care a împlinit vârsta de pensionare poate cere menținerea în activitate pentru cel mult trei ani. Angajatorul nu este însă obligat să aprobe solicitarea.