Antena 3 CNN Actualitate Federaţia Sindicatelor Pro Administrație cere demisia ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu

Federaţia Sindicatelor Pro Administrație cere demisia ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu

2 minute de citit Publicat la 17:41 10 Apr 2017 Modificat la 17:41 10 Apr 2017
o_1bdc4ushqd5f14h0ll814n389l8.jpg
Foto: Agerpres

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor PRO ADMINISTRAŢIE din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat, pentru AGERPRES, că federaţia a solicitat, luni, demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, pe care o acuză de încălcarea principiilor legii salarizării unitare, politizarea funcţiei publice şi sfidarea angajaţilor din administraţia publică locală, care nu au fost invitaţi la dezbaterile pe marginea proiectului legii salarizării unitare.

"Având în vedere încălcarea principiilor legii salarizării unitare, politizarea funcţiei publice prin rămânerea salarizării din administraţia publică locală la latitudinea celui ales, precum şi sfidarea angajaţilor din administraţia publică locală prin eludarea participării acestora la dezbaterile pe marginea acestei legi, Federaţia Sindicatelor PRO ADMINISTRAŢIE din România solicită demisia ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu", a arătat Silvia Moldovan.

Aceasta a spus că, prin actualul proiect al legii salarizării, a cărui depunere în Parlament a fost amânată cu o săptămână, se va ajunge la politizarea funcţiei publice, fapt ce contravine principiilor Legii 188/1999 şi la o discriminare a administraţiei publice locale faţă de administraţia centrală.

"Am asistat la o dezinformare fără egal a ministrului Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu, care afirma că această lege a fost dezbătută cu toate federaţiile din domeniul bugetar. Ori, administraţia publică a fost exclusă de la dezbaterile pe seama acestei legi, iar după cum rezultă din afirmaţiile domniei sale, întâlnirea întâmplătoare sau în secret cu unul dintre liderii din administraţia publică, 'căruia i-a pus în mână draftul legii să-l studieze cât doreşte', nu înseamnă participarea reprezentanţilor acestor angajaţi la dezbaterile legii. Suntem profund indignaţi de tratamentul sfidător la adresa celor din administraţia publică locală care, în opinia dânsei, trebuie să rămână în afara grilelor, la cheremul aleşilor, în baza aşa-zisei autonomii locale. În această situaţie, nu vom avea o lege unitară de salarizare, ci vom asista la politizarea funcţiei publice, ceea ce contravine principiilor Legii 188/1999 şi la o discriminare a administraţiei publice locale faţă de administraţia centrală şi faţă de celelalte sectoare din domeniul bugetar, în dezacord cu principiile acestei legi", a arătat preşedinta FSPAR, referindu-se la o poziţie publică exprimată de ministrul Muncii.

Silvia Moldovan susţine că puterea nu ar dori o lege a salarizării unitare, ci o lege care "să menţină şi să satisfacă anumite interese" şi că "secretomania" şi "lipsa totală de transparenţă" a Guvernului în elaborarea legii salarizării unitare este condamnabilă.

"Totodată, am aflat cu stupoare că transparenţa decizională nu este relevantă pentru actualii guvernanţi, iar din spusele doamnei ministru, punerea pe site a legii salarizării ar duce la o serie de comentarii şi opinii, de care legiuitorul poate să ţină sau să nu ţină cont, dar adevărata dezbatere pe marginea legii se face în Parlament. Astfel, cu o atitudine arogantă evidenţiază posibilitatea de încălcare a legii şi de sfidare a dialogului social, neînţelegând că acestea au fost adevăratele motive pentru care Cartelul Alfa şi unele federaţii sindicale i-au cerut demisia. De asemenea, aflăm cu stupoare că deciziile Curţii Constituţionale sunt opţionale şi că nu va proceda la creşterea salariilor la nivelul maxim al familiei ocupaţionale pentru 'trei primării care au câştigat în instanţă anumite drepturi salariale', susţinând că la Primăria Craiova, după ce au fost introduse în salariul de bază, au fost solicitate şi ca sporuri, o altă dezinformare a doamnei ministru", a mai afirmat Silvia Moldovan.

×
x close