Toţi cei din dosar sunt obligaţi însă la plata prejudiciului de peste 3 milioane de lei.
De asemenea, în dosar s-a ridicat sechestrul de pe terenurile Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Cei 11 inculpați trimiși în judecată pentru mai multe capete de acuzare, între care abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani au scăpat, după ce judecătorii au constatat că a intervenit prescripția penală, în urma aplicării deciziilor CCR, așa cum se arată pe portalul instanțelor.
În această situație se află primarul PSD al comunei Nana, Gheorghe Dobre, dar și mai mulți funcționari precum secretarul, contabilul și casierul primăriei.
Totodată, Tribunalul Călărași i-a achitat pe inculpați, pe fond, pentru acuzația de grup infracțional organizat.
Pe de altă parte, instanța i-a obligat pe inculpați să achite fiecare peste 240.000 de lei pentru recuperarea prejudiciului în valoare de peste 3 milioane de lei și a menținut sechestrele puse în acest dosar pe bunurile acestora.
În schimb, Tribunalul Călărași a ridicat măsurile asigurătorii pe mai multe terenuri cumpărate de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.
Procesul cu terenurile de la Nana a început în mai 2015. Potrivit procurorilor de la Parchetul General, condus pe atunci de Tiberiu Nițu, funcționarii primăriei Nana, județul Călărași, ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole și ar fi prejudiciat comuna cu peste trei milioane de lei.
Unele terenuri au fost cumpărate de Ioana Băsescu cu un credit de 1 milion de euro obținut de la CEC Bank.