Însă cercetătorii nu au fost înştiinţaţi în prealabil de reducerea bugetului şi nu au avut niciun cuvânt de spus.
Potrivit unui comunicat de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, tăierea bugetului se va face pentru că finanţarea proiectelor nu poate fi susţinută, din cauză că ratele de succes au fost neobişnuit de mari, de până la 70% din proiectele contractate în 2011.
Cercetătorii spun că tăierile nu au ţinut cont vreo evaluare şi au afectat toate proiectele.
"Am primit o invitaţie, o somaţie de fapt, ca până pe 22 aprilie să semnăm noile contracte în baza unui ordin de ministru care nu există" - a explicat, pentru "Gândul", profesorul Liviu Ornea de la Facultatea de Matematică din Bucureşti.
Acelaşi lucru l-a reclamat şi Ovidiu Sârbu, conferenţiar la catedra de biochimie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, care a revenit anul trecut din Germania pentru a dezvolta în România o cercetare în domeniul cancerului.
„Cel mai probabil asta vom face, ne vom întoarce de unde am venit" - a comentat profesorul.
Contactat de jurnaliştii de la "Gândul", ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că nu are nimic de spus faţă de ceea ce a precizat în comunicat. Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, nu a putut fi contactat.
Cercetătorii spun că tăierea este cu atât mai ciudată cu cât nu a avut loc vreo rectificare bugetară pentru cercetare. Bugetul pentru cercetare este de 665 milioane de lei pentru 2013. Asta în timp ce în anul 2012 a fost de 995 milioane de lei.