Au sesizat autoritățile centrale și Ministerul Mediului, însă până acum nu au primit niciun răspuns.
În acest timp, Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea se află în faza finală cu procedura pentru emiterea autorizației de mediu pentru proiectul: "Deschidere carieră pentru exploatarea granitului, activitate minieră industrială" de către o firma din Bacău.
Cariera ar urma să fie amplasată în afara parcului Național Munții Măcin, dar în zona ariei protejate Dealul Cavalu - Munții Măcin. Acolo se află mai multe habitate de interes comunitar, specii de plante și animale. De departe însă cei mai afectați de prezența carierei sunt localnicii.
Primarul din comună susţine că nu are cunoştinţă de o solicitare pentru deschiderea carierei, ci numai pentru un aviz de contruire a unor panouri fonoabsorbate. Acesta ar fi de fapt doar un pas pentru obținerea avizului de funcționare.
Activitatea carierei presupune operaţiuni extrem de zgomotoase care se vor derula atât ziua cât și noaptea. Cu toate acestea fostul proprietar al carierei de granit, actualmente admnistrator, susține că nu vor fi probleme.
Nici reprezentanții Parcului Naţional Munții Măcinului nu par să fie îngrijorați de situație. Susţin că în zona au mai existat mine. De când Greci a intrat în Sit natura 2000, restricţiile sunt dure, iar firma din Bacău trebuie să le respecte, ca să funcţioneze.
Cât despre Agenţia de protecţie a mediului Tulcea, actuala directoare, numită temporar în funcţie, a refuzat să vorbească în faţa camerei. Neoficial însă a declarat că solicitarea avizului pentru deschiderea carierei ar fi fost respinsă.
Dat fiind tabloul general, locuitorii din comuna Greci au ales calea instanţei, iar în septembrie au depus o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin.
În timp ce autoritățile ezită să spună clar dacă această carieră va funcţiona sau nu, oamenii stau cu sufletul la gură și se gândesc cu groază, că liniştea lor, dar şi eforturile de a pune comuna pe harta turistică a tării, se duc de râpă.