Antena 3 CNN Actualitate Familia Regală a României, călătorie cu trenul în patru judeţe, de Ziua Regalităţii

Familia Regală a României, călătorie cu trenul în patru judeţe, de Ziua Regalităţii

Raluca Bîrcă
2 minute de citit Publicat la 11:36 10 Mai 2022 Modificat la 16:18 10 Mai 2022
ziua regalitatii tren regal
Familia Regală a României, călătorie cu trenul în patru judeţe, de Ziua Regalităţii Sursa foto: Familia Regala a Romaniei/Facebook

Ziua Regalităţii. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

Ziua Regalităţii. 10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.Ziua Regalităţii: 10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie.

Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Călătoria Trenului Regal de 10 Mai

Trenul Regal va pleca din Gara Regală Băneasa, marţi, 10 Mai, la ora 11.00. La ora 10.40, în prezenţa Majestăţii Sale Custodele Coroanei, a ASR Principelui Radu şi a ASR Principesa Sofia, va avea loc un ceremonial militar pe peronul gării. Îşi vor da concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, precum şi militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. Accesul publicului şi al presei este liber.

Prima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Ploieşti Sud, la ora 12.10.

Accesul publicului şi al presei este liber

A doua oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Buzău, la ora 13.31. Accesul publicului şi al presei este liber.

A treia oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Brăila, la ora 15.24. Accesul publicului şi al presei este liber.

Ultima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Galaţi, la ora 16.14. Accesul publicului şi al presei este liber. După încheierea ceremonialului sosirii la Galaţi, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public timp de două ore.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, doresc să sărbătorească 10 Mai 2022, deopotrivă Ziua Regală şi Ziua Independenţei Naţionale, alături de locuitorii celor patru judeţe pe care le vizitează.

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roşii Române, ai Fundaţiei Regale Margareta a României, precum şi alături de elevi olimpici, de veterani Invictus şi de persoanele vârstnice şi copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaţionale şi culturale patronate de Majestatea Sa.

PROGRAMUL SĂRBĂTORII NAŢIONALE DE 10 MAI Marți, 10 Mai 2022 Depunere de flori la Piațeta Regelui și la Statuia Regelui...

Posted by Familia Regala a Romaniei on Monday, 9 May 2022

×
x close