Antena 3 CNN Actualitate Facturile la gaze ar putea veni de 5 ori mai mari în decembrie. Dumitru Chisăliță: ”Românii vor plăti mai mult decât ar trebui”

Facturile la gaze ar putea veni de 5 ori mai mari în decembrie. Dumitru Chisăliță: ”Românii vor plăti mai mult decât ar trebui”

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 10:04 24 Noi 2021 Modificat la 10:06 24 Noi 2021
New Project (59)
Sursa foto: Pixabay

Cu toate că Parlamentul a adoptat legea care plafonează preţurile la curent si gaze şi chiar oferă compensaţii la facturi pentru ca populaţia să nu plătească sume uriaşe, deocamdată nu sunt norme de aplicare pentru toate aceste măsuri, iar furnizorii nu ştiu cum să calculeze reducerile.

Există riscul ca românii să primească facturi uriașe la gaze în această iarnă, chiar și de 5 ori mai mari.

”Vreau să încep prin a preciza că după ce această lege a compensării a fost adoptată și a fost stabilit acest preț de 370 de lei ca fiind plafonat, nu mai este absolut niciun preț în comparatorul de prețuri al ANRE sub 370, deci cel mai mic preț care există în momentul de față ofertat consumatorilor.

Așa cum ați spus, cei care încheie un nou contract sau le expiră contractul, 420 de lei cel mai mic preț, 1.200 de lei cel mai mare preț pe care trebuie să îl plătească un consumator. Adică, din start, toate prețurile sunt mai mari decât anul trecut de cel puțin 5 ori și mergând până la 10-12 ori.

Într-adevăr, există această lege a plafonării, care în momentul în care se va aplica, adică după ce ministerele de resort vor publica normele de aplicare, până atunci legea nefiind aplicabilă, atunci vor fi plafonate prețurile pâă pe 31 martie, la un nivel de maxim 370 de lei cu tot cu TVA, pentru tot ceea ce înseamnă 1 MW pe oră de gaze naturale.

Din păcate, furnizorii trebuie să respecte legea. Legea, ca să poată șă își producă efecte trebuie să aibă aceste norme pe care statul trebuia să le facă.

Gândiți-vă că statul, respectiv Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii trebuiau să finalizeze aceste norme până pe data de 13 noiembrie. Suntem în 24 noiembrie, aproape au trecut aproape două săptămâni de la acel moment și nu există aceste norme.

De la momentul în care vor apărea aceste norme, care nu știm nici măcar cum vor arăta, nu avem nici măcar un draft, nici măcar o idee, un plan cum vor arăta aceste norme, o să mai fie necesar un timp de implemetare, pentru că un furnizor are câteva mii, câteva zeci de mii sau câteva milioane de consumatori. Toate acele elemente trebuie implementate în niște softuri, niște programe”, a declarat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

(...) Acum sunt două variante: una dintre variante este ca furnizorul să nu emită factura, pentru că nu știe să o emită și asta înseamnă că se vor cumula două luni de plată, ceea ce va fi o sumă uriașă care va trebui plătită în decembrie, sau cealaltă variantă este ca furnizorul să emită factura cu prețul care există în momentul de față în contract, ceea ce înseamnă în multe situații un preț mai mare decât prețul stabilit prin lege. Rămân ca în viitor, nu știm care viitor, să existe o posibilitate de regularizare, deci este incert. (...) Indiferent cum o luăm, românii vor plăti mai mult decât ar fi trebuit să plătească în condițiile acestei legi a plafonării!”, 

×
x close