Antena 3 CNN Actualitate FACIAS cere cercetarea poliţiştilor români care au abuzat un cetăţean german. Reacţia Poliţiei Române

FACIAS cere cercetarea poliţiştilor români care au abuzat un cetăţean german. Reacţia Poliţiei Române

FACIAS cere cercetarea poliţiştilor români care au abuzat un cetăţean german. Reacţia Poliţiei Române
Maşină de poliţie. Sursa foto: FACIAS/ Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2024   •   18:50

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministrului Afacerilor Interne să trimită corpul de control pentru a verifica modul în care au intervenit doi agenți de poliție care recent au imobilizat și rănit un cetățean german în zona aeroportului Iași. Poliţia transmite că au fost demarate verificări interne.

Potrivit informațiilor publicate în presă, agenții au acționat neprofesionist, producând răni cetățeanului german, în încercarea de a-l imobiliza și în ciuda faptului că acesta nu prezenta niciun pericol și nu era agresiv, scrie FACIAS.

Fundaţia solicită investigarea acestui caz, mai exact dacă agenții au acționat respectând procedurile.

„Ne amintim, de asemenea, cazul cetățeanului din Autogara Sud Pitești care a decedat în timp ce agenții de poliție încercau să îl imobilizeze. La mai bine de 4 ani de la acest caz, cei doi polițiști sunt judecați într-un dosar penal pentru purtare abuzivă, fapt ce a atras și atenția SUA care au inclus cazul de abuz în Raportul Departamentului de Stat privind respectarea drepturilor omului în România.

FACIAS a semnalat recent că abuzurile și comportamentele neprofesionale ale funcționarilor din instituțiile publice sunt o problemă recunoscută în România și a demarat o cercetare amplă pentru a analiza modul în care instituțiile publice soluționează plângerile cetățenilor. Pe cine apără statul? Pe cetățeni sau pe proprii angajați?

Până acum, rezultatele sunt extrem de îngrijorătoare. Ele arătă o protecție excesivă a funcționarilor în detrimentul cetățenilor. Situația la Ministerul Afacerilor Interne este însă deosebită. Din 4500 de plângeri care vizează comportamentul funcționarilor MAI, doar 5 au fost soluționate cu sancțiuni, un procent ridicol de 0.1 %. Situația actuală ridică serioase semne de întrebare privind eficiența și corectitudinea sistemului de investigare a plângerilor împotriva personalului MAI", transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Reacţia Poliţiei Române

„Cu privire la articolul apărut în spațiul public "FACIAS solicită o anchetă în cazul cetățeanului german pus la pământ de agenții de poliție", Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Încă din data de 27 iunie 2024, a fost comunicat în spațiul public, de către Inspectoratul de Poliție Județean Iași, faptul că au fost demarate verificări interne, la nivelul Serviciului Regional de Poliție Transporturi, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale care se impun.

Asigurăm opinia publică de transparență în ceea ce privește verificările efectuate, cât și măsurile luate la finalul anchetei interne, în situația în care acestea se impun”, arată Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române.

Scandalul s-a produs în apropierea aeroportului din Iaşi

Doi agenţi au fost filmaţi în timp ce se chinuiau să reţină un cetăţean german.

Bărbatul ar fi refuzat să se legitimeze, motiv pentru care s-ar fi ajuns la încercarea de a fi imobilizat. 

Poliţiştii de la IPJ Iaşi fac verificări cu privire la modul în care s-a intervenit la respectivul incident.

×
Subiecte în articol: FACIAS german Iași politisti
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Viktor Orban a ajuns la Kiev, în prima sa vizită oficială în Ucraina
x close