Prin proiectul ”Pacient român - legi juste și transparență maximă”, FACIAS a descoperit că sunt zeci de legi care nu pot fi aplicate și care ar fi îmbunătățit considerabil calitatea actului medical din România. Asta pentru că Ministerul Sănătății nu a emis normele de aplicare a respectivelor acte normative sau nu a dat ordinele de ministru și hotărârile de Guvern care să permită instituțiilor din subordine să acționeze conform noilor prevederi.
În urma răspunsurilor primite de la Consiliul Legislativ, la solicitările făcute de FACIAS în numele cetățenilor care au trimis sesizări în cadrul proiectului ”Fii Informat, nu abuzat” am descoperit că situația, în acest moment, se prezintă astfel:
În anul 2020: Actele (norme metodologice, regulamente, Ordine, etc..) restante, nerealizate de instituții, dispuse de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență sunt 39 la număr – din acestea, Ministerul Sănătății este restant cu 5 acte normative: 3 hotărâri de guvern și 2 ordine de ministru.
În anul 2021: Actele (norme metodologice, regulamente, Ordine etc..) restante, nerealizate de instituții, dispuse de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență sunt 42 la număr – din acestea, Ministerul Sănătății este restant cu 18 acte normative: 4 hotărâri de guvern și 14 ordine de ministru.
Printre legile pe care Ministerul Sănătății le ține pe loc se află:
- Legea nr. 3/2021 privind prevenirea infecțiilor nosocomiale. Normele de aplicare ar fi trebuit emise încă din luna iulie 2021, dar ele nu există în acest moment;
- Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului;
- Legea nr. 5/2021 privind statutul personalului din medicina de urgență;
- Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România;
- OUG 46/2021 privind transpunerea unor Directive și regulamente europene privind sistemul medical.
Prin neaplicarea acestor legi se încalcă drepturile cetățenilor și se creează abuzuri. FACIAS va continua să acționeze pentru a determina instituțiile statului român să emită actele normative. Lista întreagă o puteți găsi pe pagina de web a FACIAS.
Proiectul ”Pacient român – legi juste și transparență maximă” este derulat, în parteneriat, de FACIAS, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Colegiul Pacienților.