Antena 3 CNN Actualitate FACIAS denunță risipa de la CNAIR. Milioane de euro aruncate pe studii de fezabilitate inutile

FACIAS denunță risipa de la CNAIR. Milioane de euro aruncate pe studii de fezabilitate inutile

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:03 28 Aug 2023 Modificat la 16:03 28 Aug 2023
facias
FACIAS denunță risipa de la CNAIR. Milioane de euro aruncate pe studii de fezabilitate inutile Sursa foto: Facebook | Facias - Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului

"Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat Curții de Conturi să ne comunice rapoartele întocmite în urma controalelor efectuate la CNAIR privind elaborarea studiilor de fezabilitate pentru drumuri și poduri, responsabilii pentru risipa banului public pe studii de fezabilitate care au rămas neutilizate și totodată cine trebuie să recupereze prejudiciile cauzate.", a anunțat FACIAS.

Acțiunea FACIAS face parte din campania "Închideți robinetul risipei", un demers menit să aducă în atenția opiniei publice și să combată risipa cruntă a banului public în România.

Una dintre cele mai grave forme ale risipei din România este gestionarea deficitară și lipsită de responsabilitate a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), relevă rapoartele ultimilor 10 ani ale Curții de Conturi, obținute de FACIAS. Aceste rapoarte evidențiază o serie de aspecte negative care s-au perpetuat în timp, demonstrând lipsa de viziune și de voință la nivel de Guvern și minister. S-a constatat că finanțarea pentru autostrăzi și alte proiecte de infrastructură a fost dispersată, fără o concentrare eficientă a resurselor, ducând la ineficiență și la „inaugurări” de lucrări inutile și neprioritare. 

Curtea de conturi notează că „nici MTI și nici CNADNR (n.r. – actual CNAIR) nu și-au asumat și îndeplinit, în mod real și performant, rolul de entități principale, cu responsabilități maxime, în derularea, implementarea și finalizarea la termenele legale a programelor și proiectelor prioritare privind autostrăzile.” Astfel de constatări subliniază o incapacitate structurală de a gestiona resursele publice într-un mod responsabil și eficient. Nu doar că nu există o direcționare corectă a fondurilor, dar nici entitățile responsabile nu își asumă rolul și responsabilitățile în mod adecvat”, spune FACIAS. 

Potrivit FACIAS, doar între 2010 și 2015 s-au cheltuit aproape 20 de milioane de euro pe studii de fezabilitate.

"În doar 5 ani, în perioada 2010-2015, valoarea totală a studiilor de fezabilitate a fost de aproximativ 86 de milioane de lei, echivalentul a peste 19 milioane de euro. Din acestea, un număr semnificativ de proiecte nu au fost finalizate, generând astfel o pierdere financiară substanțială și o dimensiunea dezastruoasă a risipei. „10 obiective pentru care s-au executat SF, PT şi DDE, în valoare totală de 17.129.370 lei, nu au fost valorificate și finalizate", relevă rapoartele.

Un exemplu concret, în cazul „Variantei de ocolire Cluj-Est”, costul de reactualizare a fost de două ori mai mare decât cel inițial. Mai mult, 40 % din conținutul studiului inițial a fost modificat. Practic, 40% din banii dați inițial au fost pur și simplu irosiți fără să existe niciun responsabil. O astfel de gestionare ineficientă reflectă nu doar risipa financiară, dar și o lipsă flagrantă de responsabilitate și o deconectare de la realitățile și nevoile comunităților afectate. Pe lângă aceste costuri directe, rapoartele Curții de Conturi au evidențiat și nerespectarea regulilor de estimare a valorii contractelor, ceea ce ridică semne de întrebare legate de transparență și buna guvernanță”, arată FACIAS. 

FACIAS a cerut instanței să constate un prejudiciu de câteva milioane de euro, în speranța că responsabilii vor putea fi trași la răspundere. 

"Pe 9 ianuarie 2023, FACIAS a solicitat instanței de judecată constatarea existenței unui prejudiciu de milioane de euro, cheltuiți inutil din bugetul de stat. Inițiativa FACIAS este un pas pentru a face lumină în această situație și pentru a trage la răspundere persoanele implicate în această risipă colosală de fonduri publice.

Prin punerea în discuție a acestor aspecte, se dorește nu doar sancționarea celor responsabili, dar și un semnal clar că astfel de practici nu mai pot fi tolerate. Este astfel vital ca toate părțile interesate - guvernul, organele de control și cetățenii - să își unească eforturile pentru a asigura transparență, eficiență și responsabilitate în gestionarea fondurilor publice", concluzionează FACIAS. 

×
x close