”FACIAS atrage atenția asupra unui abuz ale cărui victime sunt copiii care ar trebui să beneficieze de tichetele educaționale în valoare de 500 lei. Părinții fără venituri sunt obligați de școli să prezinte o adeverință notarială care să ateste că nu au venituri.
Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaționale pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.
În realitate, numai adeverința notarială care li se solicită părinților costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinții trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.
Cerința privind adeverința notarială nu există în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaționale. Cu toate acestea școlile refuză să accepte dosarele care nu conțin acest document.
În acest context, FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educației, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situația actuală și dacă există intenția de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit. Rezultatele acestui demers vor fi făcute publice după primirea răspunsului oficial.
Adresa FACIAS către Ministerul Educației poate fi citită aici https://facias.ro/”, a transmis FACIAS.
”Concret, acești părinți sunt obligați de către școli să prezinte o adeverință notarială care să ateste că nu au venituri, pentru a beneficia de tichetul în valoare de 500 de lei. În practică, această adeverință notarială costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric părinții trebuie să cheltuie în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.
Legislația care guvernează acordarea acestor tichete, respectiv actele normative privind modul în care sunt stabiliți beneficiarii sunt clar precizate și, de asemenea, metodologia în acest caz este una fără echivoc. Cerința privind adeverința notarială nu există în lege, însă cu toate acestea școlile refuză să accepte dosarele care nu conțin acest document. Pe lângă faptul că se solicită adeverință cu salariul net și cu toate că instituțiile statului (anaf/primărie) ar trebui să cunoască veniturile pe care le obțin persoanele fizice, școlile cer și o declarație la notariat din care să rezulte ca nu au venituri”, a spus FACIAS într-un comunicat de presă, care solicitat clarificări de la Ministerul Educației. Acestuia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situația actuală și dacă există intenția de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit.
Reacția ministrului Câmpeanu a venit prompt, acesta clarificând pe Facebook situația: „în vederea stabilirii listelor NU au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri”, mai precizează FACIAS.
După aceste sesizări, FACIAS anunță o victorie.
”Încă o victorie obţinută de FACIAS împotriva abuzurilor comise de autorităţile statului. După ce am arătat public o nedreptate majoră, prin care părinții fără venituri erau obligați să prezinte o declarație notarială care să ateste că nu au venituri, pentru a primi ajutorul în cuantum de 500 lei pentru sprijin educațional, ministerul Educaţiei a luat măsuri.
La doar o zi distanţă de la sesizarea făcută de FACIAS, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a cerut școlilor să NU mai solicite declarații notariale.
Salutăm reacția rapidă a Ministrului Educației!
Va rugăm să ne semnalați dacă școlile din localitatea dumneavoastră mai solicită declarație notarială pentru a putea beneficia de ajutorul în cuantum de 500 lei pentru sprijinul educațional al copiilor. Sesizările dumneavostră vor fi transmise imediat autorităţilor centrale”, a anunțat organizația.