„În cincinalul 1991-1995 se vor asigura dezvoltarea armonioasă a tuturor ramurilor economiei naționale, eliminarea unor contradicții care au apărut în dezvoltarea diferitelor ramuri și lichidarea unor rămâneri în urmă, asigurând o asemenea creștere a economiei naționale care să satisfacă în condiții tot mai bune necesitățile economico- sociale de bună aprovizionare și de export, cerința fundamentală a înaintării ferme a României spre noi culmi de progres și civilizație”, declara secretarul general al PCR.
Totodată, Nicolae Ceaușescu promite realizarea unui program de irigații și amenajări funciare, astfel încât, până în 1995, vor fi irigate cel puțin 6 milioane de hectare, iar până în 2000 să se ajungă la un total de 7-7,5 milioane de hectare teren agricol, din care cel puțin 5,5 milioane hectare teren arabil.
Secretarul general al PCR menționa faptul că dorea să se ajungă la o recoltă de cel puțin 50 de milioane de tone de cereale pe an în 1995, precum și la creșterea efectivelor de bovine la cel puțin 11 milioane (5 milioane de vaci cu lapte și cel puțin 30-35 de milioane de oi-mame).
„În următorul deceniu, se vor realiza investiții de 3.200-3.500 miliarde de lei, din care 1.600-1.700 miliarde de lei în cincinalul al IX-lea. Pe această bază se vor crea condițiile ca, în 1995, toate județele să realizeze un volum de activitate economică pe locuitor de cel puțin 100 mii lei, iar în peste 20 de județe să se depășească 150 mii lei”, promitea Nicolae Ceaușescu.
Se prevedea o Românie cu peste 8 milioane de salariați, un Produs Social de peste 3,2 miliarde lei în 1995, un Venit Național de peste 1,4 miliarde lei și un Produs Național Brut (PNB) de aproape 1,7 miliarde lei. Totodată, urmau să fie construite un număr de 700.000 de apartamente.
Congresul al XIV-lea al PCR avea să se desfăşoare, după cum va observa jurnalistul Agenției TASS, într-o atmosferă sufocantă, plină de minciună și de scandări ale unor „aplaudaci profesioniști”.
Dramaturgul Eugen Ionescu, apel pentru înlăturarea de la putere a președintelui Nicolae Ceaușescu
Pe 24 noiembrie 1989, la ora 17:00, Radio Europa Liberă avea să transmită faptul că dramaturgul Eugen Ionescu adresase cu o seară înainte un apel oamenilor politici din Est și din Vest, cărora le cerea să facă eforturi pentru înlăturarea de la putere a președintelui Nicolae Ceaușescu.
„Vorbind aseară la televiziunea franceză, el a declarat că a sosit timpul ca reprezentanții politici devotați principiului democrației și personalitățile reformatoare din Răsărit să facă uz de influența și de puterea de care dispun pentru a ajuta România să se elibereze de sub actuala dictatură”, transmitea crainicul de la Radio Europa Liberă.
În decembrie 1989, Ceaușescu avea să-și vadă năruite toate planurile.