Antena 3 CNN Actualitate Extinctor sau instinctor. Mulţi români nu ştiu care este varianta corectă şi o caută pe internet

Extinctor sau instinctor. Mulţi români nu ştiu care este varianta corectă şi o caută pe internet

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:00 03 Mar 2024 Modificat la 12:00 03 Mar 2024
e9d37c56-1dba-43e0-b1f2-6d351530fa06

Limba română este o limbă dificilă chiar şi pentru vorbitorii nativi, astfel că în limbajul uzual s-au strecurat numeroase greşeli.

Anumite cuvinte din vocabularul limbii române ne pun în dificultate, existând dubii privind forma lor corectă.

Variantele greșite sunt utilizate de un număr tot mai mare de români, însă niciodată nu este târziu pentru a învăța forma corectă a cuvintelor chiar şi pentru un vorbitor nativ.

Un exemplu se referă la formele "extinctor" sau "instinctor". Singura variantă corectă menționată de DOOM pentru "aparatul care serveşte la stingerea incendiilor" este termenul de extinctor.

Sugestiile făcute de către motorul de căutare Google, la introducerea în câmpul search a cuvântului "extinctor", afişează şi cuvântul "instinctor". Astfel, putem deduce că românii nu stăpânesc varianta corectă a "aparatului care serveşte la stingerea incendiilor".

Din punct de vedere etimologic, extinctor provine din francezul extincteur, iar ca şi parte de vorbire într-o propoziţie acest cuvânt poate fi substantiv neutru sau adjectiv.

Potrivit dexonline, adjectivul extinctor este definit astfel: "care are proprietatea de a stinge", în timp ce substantivu neutru extinctor este explicat ca: "aparat care serveşte la stingerea incendiilor".

Cât despre termenul instinctor, acesta este un argou folosit pentru a defini organul sexual masculin, menţionează dexonline.com, conform Dicţionarului de Argou al Limbii Române din 2007.

Cu toate că există mai mulţi termeni prin care se poate defini acel obiect care ajută la stingerea incendiilor, românii caută instinctor auto, variantă care nu este corectă din punct de vedere lingvistic.

 

×
x close