Un om a fost ucis, iar alţi şapte răniţi într-o explozie ce s-a produs la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Trei dintre victime, aflate în stare critică, au fost transportate de urgenţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Femeia a murit în elicopterul care o aducea la Bucureşti pentru îngrijiri speciale. Nu a mai rezistat şi nici medicii SMURD nu au mai avut ce face pentru ea. Avea arsuri pe aproximativ 90 la sută din suprafaţa corpului. Două persoane considerate dispărute în urma exploziei au fost ulterior găsite, lucru confirmat de directorul general al combinatului. Explozia s-a produs înainte de ora 12 şi de atunci accesul în combinat este restricţionat.
IMAGINI AMATOR DE LA LOCUL TRAGEDIEI:
Potrivit Rompres,
accidentul de la OLTCHIM a fost provocat de supraîncălzirea unui reactor în Secţia propenoxid-polieteri, după blocarea unei pompe din instalaţie. Mihai Diculoiu, liderul sindical din OLTCHIM, a declarat că ?substanţa chimică din instalaţie a luat foc în momentul exploziei şi s-a consumat instantaneu, prin ardere în incendiul căruia i-au căzut victime angajaţii?.
Atât conducerea combinatului, cât şi autorităţile locale şi de mediu au dat asigurări că nu există nici un pericol de contaminare chimică, nici în zona combinatului şi nici în localităţile învecinate.
Oltchim ? oprit la bursă
La o oră după ce s-a aflat de explozie, acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti. Preţul titlurilor scăzuse într-un sfert de oră cu aproape 6 la sută. Este o decizie standard în astfel de situaţii. Tranzacţionarea acţiunilor Oltchim va fi reluată miercuri, la deschiderea sesiunii bursiere, potrivit anunţului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Oltchim ? un combinat uriaş
Combinatul a făcut deja o estimare a pierderilor financiare pe care la suferă din cauza exploziei de marţi: pierderi de producţie de aproximativ un milion 400 de mii de euro în urma opririi activităţii la secţia propenoxid a Oltchim. Potrivit datelor financiare comunicate marţi de Oltchim, combinatul a înregistrat, în primul semestru al anului, un profit net de aproape 10 milioane de lei, în creştere cu peste 30 la sută faţă de perioada similară a anului trecut.
Producătorul de îngrăşăminte a consemnat în intervalul ianuarie-iunie o cifră de afaceri de 450 de milioane de lei, în creştere cu 15 la sută şi un profit de două ori mai mare, de 5,67 milioane de lei. Oltchim este deţinută de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care controlează 95,74% din titlurile companiei. Reprezentanţii companiei au declarat recent că vor să participe la privatizarea Societăţii Naţionale a Sării Salrom şi vor să cumpere firma Petrochemical Argeş de la Petrom. Negocierile de preluare se încheie în toamnă. La Oltchim sunt angajaţi aproape 5 mii de oameni.
Explozii produse la locul de muncă
În ultimii ani, 9 oameni au fost omorîţi şi câteva zeci răniţi în explozii la locul de muncă. Cel mai grav a fost accidentul de la Rafo Bacău, de anul trecut, unde 3 persoane au murit. Deflagraţiile au provocat pe lângă pagubele umane şi pagube materiale.
În septembrie 2005, patru angajate ale Uzinei Mecanice Sadu au fost rănite în urma unei explozii produse la o secţie din cadrul unităţii.
O deflagraţie la un depozit de diluanţi din oraşul Odobeşti, în judeţul Vrancea, a provocat moartea unei persoane şi rănirea gravă a altor angajaţi ai firmei .
În clasamentul accidentelor, pe un loc fruntaş se află combinatul siderurgic SIDEX din Galaţi. În decembrie 2002, aici a avut loc o explozie puternică, soldată cu moartea unei persoane, precum şi importante pagube materiale
În 2001, un accident de acest gen a avut loc la secţia de mobilă a unei firme din Drobeta-Turnu Severin. Zece oameni au ajuns atunci la spital.
În aprilie 1998, o explozie la o societate din Rădăuţi a dus la moartea a trei persoane şi rănirea altor patru. Cauza deflagaţiei a fost neglijenţa în timpul schimbării unui tub de oxigen de la un aparat de tăiat metale.
Antena 3