O concluzie pe care o aşteptă nu doar gălăţenii din zona Izvoarele, ci toţi românii.
Specialiştii nu au reuşit însă să ajungă încă la o concluzie finală, o nouă întâlnire urmând să aibă loc săptămâna viitoare.
Cu toate acestea, se ştie că, de pe lista posibilelor cauze ale numeroaselor ciutremure din judeţul Galaţi, vor fi excluse inundaţiile, dar şi exploatările de petrol şi de gazde din zonă.
În raportul prezentat în faţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, experţii au explicat clar că sutele de seisme se produc doar din cauze naturale.
Un element important care se află în raport spune că „efectele constantate în cazul satului Izvoarele sunt neobişnuit de mari pentru cutremure de magnitudine până în 4”.
Aceste efecte ar putea fi cauzate de starea precară a caselor, dar şi a stării terenului din zonă, unul destul de nisipos.
„Zona Galaţi este o zonă tectonică activă, carcaterizată printr-un complex de falii care sunt active. Trebuie să ţinem cont însă şi că, în momentul de faţă, numărul mare de cutremure se explică şi prin faptul că înregistrăm mult mai bine microcutremurele, ceea ce nu puteam face în anii trecuţi cu aparatura pe care o aveam la dispoziţie”, a spus dr. Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, în cadrul emisiunii "100 de minute" de la Antena 3.
„Numărul mare de cutremure nu este neapărat relevant. Ceea ce ar putea fi relevant este faptul că această secvenţă de roi seismic a durat, într-adevăr, mai mult ca în trecut în zona Galaţi”, a adăugat Mircea Radulian.