„Haideți să o desfăcem un pic ca să înțelegem de unde vin acest concept. Înțeleg că de două săptămâni se tot rotește o premisă prin care procesatorii, adică morarii, susțin că pâinea se va scumpi cu 30% – 40%. Acum domnul Daea și, înconjurat de fermieri, spune că fermierii vor cere un preț mai mare pe mărfurile lor pentru simplul motiv că au costurile mai mare. Haideți să o desfacem un pic.
În primul rând, argumentul primar în acest moment este faptul că grâul, pe Euronext și pe Chicago Board of Trade, se tranzacționează la nivelurile de dinaintea izbucnirii războiului. Cu alte cuvinte, a avut o curbă foarte mare de creștere, după care a început să scadă datorită faptului că lumea a început să privească conflictul din Ucraina cu alți ochi și datorită faptului că mărfurile din Ucraina au început să se miște, cum, necum, dar au început să se miște. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al prețului materiei prime, nu există în acest moment absolut nicio îngrijorare”, a spus el, la B1 TV.
„Ce încearcă să ne spună domnul ministru în acest moment este că fermierii, practic, vor cere prețuri mai mari, fapt care este oarecum hilar, ca să fim foarte politicoși, pentru că simplul motiv că fluxul ucrainean a dublat costul logistic, fermierul de fapt primește bani mai puțini pe marfa lui pentru că el nu mai poate practic genera, să zicem, un venit mai mare hectar vânzând marfa FCA fermă datorită faptului că are un cost dublu pe logistică. Acesta este costul cu motorina transpus în ceea ce spune domnul Daea, iarăși fermierul român nu are nicio vină”, a adăugat Cezar Gheorghe.
Expertul în comețul cu cereale susține că „fermierul român nu a avut accesul la port pentru a-și vinde marfa, pentru că a fost ocupat portul cu mărfurile ucrainene”.
„Noi am cerut salvgardarea intereselor femierilor de foarte multă vreme, am încercat să ajutăm cu scheme de segregare a fluxurilor, nu ne-a ascultat nimeni. Iată că s-a ajuns aici, fermierul nu a avut efectiv cum și unde să își vândă marfa”, a mai spus expertul.
„Lucrurile sunt într-o retenție din partea fermierilor. Mărfurile vor ieși, mai repede sau mai târziu, dar vor ieși, cu siguranță, și încearcă să ni se inducă ideea că ni se inducă ideea că se scumperște pâinea. Absolut niciun motiv nu există astăzi din punct de vedere financiar, bursier, cum vreți dumneavoastă, ca pâinea să se scumpească. Mai mult decât atât, astăzi țițeiul s-a dus la 102 dolari pe Brent (…). Cu alte cuvinte, este practic o încercare de deturnare a atenției oamenilor asupra incompetenței noastre de a ne gestiona fluxurile de marfă și faptul că am pus ca pe o autostradă țara noastră la dispoziție”, susține Cezar Gheorhe.
Pâinea se scumpește din nou! Petre Daea face anunțul momentului
În plin sezon al scumpirilor, vom da mai mulți bani și pe pâine. Majorarea prețului vine pentru că recolta de grâu e tot mai costisitoare pentru fermieri, asta susține ministrul Agriculturii, Petre Daea.
”Sigur că scumpirea vine tot timpul din dintr-o parte în alta. Eu, de regulă, nu mă lansez în abordările acestea apocaliptice. Nu o să poată să vină scumpirile, toate din afirmațiile pe care le fac eu, pentru că n-am putut să fac asemenea afirmații vizavi de scumpirea pâinii. Prețul pâinii se realizează în baza unui proces tehnologic care are elemente componente ce se duc spre costul de producție.
În primul rând, vreau să spun că avem pâinea necesară, avem cantitatea de greu necesară pentru consumul propriu, este în magazie, cu siguranță. De aici încolo vreau să spun tuturor să nu ne facem probleme vizavi de asigurare a pâinii.
Deci avem pâine, vom mânca, vom mânca din pâinea românilor și o să dăm și la alții. Referitor la precipitații, sigur că este îmbucurător că a apărut acest front de ploi în diferite zone ale țării. Ajută în primul rând pentru plantele care sunt în vegetație, pentru că încă sunt multe culturi în vegetație.
Nu trebuie să intrăm, în momentul în care vedem că avem grâu, să ne gândim apoi la ce preț vom avea, pentru că creăm o stare de disconfort în societate. (...) Nimeni la ora actuală nu poate să spună cu cât va crește prețul pâinii, pentru că nu cunosc, niciunul nu cunoaște la această dată dacă se vor modifica elementele componente ale costului de producție.
Vom avea și produse din panificație, din grâul nostru obținut cu efort de către fermierii români, într-un an capricios, unde seceta a mușcat din producție”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Antena 3.