Întrebat cum ar trebui procedat în astfel de cazuri, Dan Antonescu a remintit că "ordinele de protecţie nu reprezintă un scut, o pavăză, o cazemată în spatele sau înăuntrul căreia poți să te ascunzi".
„El reprezintă o dispoziție a unui judecător dacă nu cumva este vorba despre un ordin de restricție emis de un polițist, valabil pe cinci zile.
Dar în momentul în care constați că a fost încălcat acel ordin de protecție este obligatoriu să anunți poliția, să îi anunți pe cei care au emis acel ordin, ca persoana care a încălcat ordinul respectiv să fie reținută și ulterior condamnată. Legea pentru protecția și combaterea violenței în cuplu prevede acum sancțiuni mai mari, din punctul de vedere total insuficiente", a spus Dan Antonescu, expert criminolog.
O educatoare din Capitală a murit, după ce a fost înjunghiată în propria casă
Reamintim că o educatoare din capitală a murit după ce a fost înjunghiată în propria casă, iar suspectul principal este fostul soţ, faţă de care femeia avea ordin de protecţie.
Potrivit vecinilor, femeia a acceptat să aibă o discuție cu el, însă totul s-a transformat într-o crimă care a şocat întreaga comunitate.
Întrebat care este procedura dacă o femeie constată cu ordinul de protecție a fost încălcat, Dan Antonescu, a spus că odată ce autorităţile sunt anunțate îl pot identifica şi prezenta instanţei pentru încălcarea unei hotărâri judecătorești.
Mai mult, el le recomandă celor care acceptă o ultimă discuție sau caută o altă cale de rezolvare amiabilă a relaţiei să aibă de faţă încă o persoană pentru a descuraja orice act de violență.
„Au fost foarte multe situații când astfel de tragedii au venit ca urmare a unui accept pentru a-l primi pentru o ultimă discuție, pentru o încercare de rezolvare pe o altă cale amiabilă, dar indivizii aceştia frustrați, geloși care nu sunt de acord cu ideea de divorț, nu accepta ca femeia să îi se opună, nu acceptă ideea de a pierde un bun pe care îl consideră proprietate personală. Astfel de indivizi devin extrem de violenţi și atunci când se găsesc față în față cu persoana.
Dacă tot accepți o astfel de întâlnire pentru rezolvarea unor chestii de amănunt cel puțin încă o persoană trebuie să fie de față pentru că acea prezență este descurajantă pentru cel care vine hotărât să facă ceva rău", a mai spus Dan Antonescu, expert criminalist.