Radu Tudor publică pe
blogul său opiniile generalului SRI (r) Sorin Dunea, unul din cei mai importanţi experţi antitierorişti ai României, în legătură cu ameninţarea care persistă dramatic în Europa.
“Asa cum am promis revin cu cateva considerente privind atacurile teroriste ce au avut loc vinerea trecuta la Paris. In primul rand vreau sa remarc acea cultura a durerii si a compasiunii decente de care au dat dovada atat locuitorii Parisului,cat si presa si autoritatile.
Am citit multe comentarii in ultimele ore si pe cat posibil nu vreau sa reiau sau sa fac aprecieri asupra lor. Vreau doar sa-ti atrag atentia asupra unor aspecte ce tin de manifestarile noului terorism international,posibile cauze si efecte in masura in care experienta de care dispun mai poate fi credibila la cativa ani buni de la retragerea mea din activitate. Nu vreau sa insist asupra motivelor pentru care comunitatea internationala a reactionat atat de inadecvat la aparitia si proliferarea ISIS. Asta este treaba analistilor politici, domeniu in care nu am suficienta expertiza. Este insa foarte clar pentru mine ca aparitia unui nou si feroce focar de terorism nu ar fi trebuit sa fie tolerat asa cum s-a intamplat in realitate. ISIS s-a suprapus peste o situatie operativa si asa mult prea grava. Chiar daca retorica Al Qaida si motivatiile unei organizatii decapitate au cunoscut un recul notabil, este lesne de inteles ca masele de simpatizanti au gasit aproape imediat in ISIS un nou centru de coordonare.
Nu-mi propun sa fac o analiza exhaustiva asupra acestor aspecte. Ar fi prea multe lucruri de spus. In aceasta schematica si poate prea pretentios spus analiza a noilor tendinte in terorism, trebuie sa mai mentionez unul din factorii favorizanti ai actualei stari de fapt-toleranta societatilor democratice, sub toate aspectele ei. Impinsa la extrem, toleranta a condus la creearea in multe mari centre urbane de enclave musulmane inchise in care cu timpul interventia pentru respectarea legii nu a mai fost posibila atat de usor.
Desigur marea masa a musulmanilor respecta legislatia tarilor de adoptie dar elementele radicale au proliferat si au incitat conationalii la nesupunere civica bazata pe teroare si amenintari. De aici pina la impunerea in interiorul enclavelor a legii islamice sharia ca singura autoritate a mai fost doar un pas. In aceste teritorii ocupate se poate face orice! Legea tacerii a devenit obligatorie pentru toti membrii comunitatii terorizate si indoctrinate. Astfel conspirativitatea obligatorie in organizatiile teroriste a asigurat secretul pregatirii si finantarii actiunilor teroriste. Cred ca asa au fost confectionate centurile exlozive folosite de teroristi la Paris.
De asemenea, armamentul poate fi usor procurat si ascuns. Mijloacele moderne de comunicare faciliteaza comunicatiile dintre grupuri aflate in diverse tari. Personal nu cred ca a existat neaparat o coordonare a atentatelor de la Paris de catre conducerea operationala a ISIS dar in mod cert a fost ordonata de catre ea. Uriasul val migrationist a favorizat infiltrarea in Europa a unor teroristi bine pregatiti si indoctrinati pentru executarea de actiuni sinucigase. Din nefericire dispun de o baza enorma de recrutare in randul tinerilor someri debusolati.
Se stie acum ca ISIS dispune de fonduri chiar mai mari decat Al Qaida in perioada in care multimilionarul Ossama bin Laden a finantat rezistenta islamica in Afganistan. O parte a acestor fonduri sunt folosite acum pentru suprimarea multor vieti nevinovate in Europa. Iata deci cum neinterventia si toleranta au condus la tragedia pe care o traim azi. Desigur mai sunt si alti factori favorizanti despre care putem vorbi. Poate cu alta ocazie. In final ma intreb totusi daca sunt solutii pentru limitarea efectelor acestui fenomen. Poate ca da dar ma tem ca multe din masurile necesare ar putea fi dureroase pentru societatile democratice . Prevad ca se va discuta din nou despre necesitatea limitarii temporare a unor drepturi cetatenesti.
Probabil ca unele astfel de masuri vor fi adoptate. Reamintesc discutia despre cartelele preplatite (care in acest moment ar trebui reluata). Imi amintesc deasemenea ca inca din perioada cand eram in activitate solicitam legislativului accesul la baze de date ale turistilor a caror constituire nu era atunci legala, probabil nici acum. Cred ca la nivelul Uniunii Europene se resimte nevoia unor reglementari unitare in materia prevenirii si combaterii terorismului dar mai presus de toate este nevoie de coordonare si de o viziune comuna . Trebui sa decidem cu totii ce este de facut si mai ales cum.”