Antena 3 CNN Actualitate Experiment Antena 3 CNN. Cât s-au scumpit produsele de bază în doar o lună

Experiment Antena 3 CNN. Cât s-au scumpit produsele de bază în doar o lună

Încă din primele zile, 2024 a adus o serie de scumpiri. Creșterea TVA la produse, noile taxe pentru firme, dar și scumpirea carburanților generată de creșterea accizei au crescut preţurile mai multor produse.

de Ioana Ciobanu    |    25 Ian 2024   •   10:57

Față de luna trecută, adică față de perioada Crăciunului, se observă o diferență de preț în ceea ce privește, spre exemplu, produsele vegetale și vorbim aici, în special, despre legume.

De exemplu, dacă acum o lună, un kilogram de ceapă costa 3 lei, acum plătim cu 4 lei în plus. Cu 5 lei în plus plătim și pentru kilogramul de roșii.

Și produsele din carne sunt mai scumpe față de luna trecută. Mușchiul de porc costă cu 4 lei/kg mai mult.

Sunt însă și produse care și-au păstrat prețul, de exemplu, produsele tradiționale (jumări, cârnați) sau cele din carne de pui.

Telemeaua de vacă este un alt produs monitorizat de către Antena 3 CNN, care este mai scumpă față de luna trecută.

În ceea ce privește producătorii și procesatorii, aceștia spun că diferențele de preț sunt cauzate de noile măsuri fiscal-bugetare, care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, de creșterea salariului minim și de acciza la carburanți, care afectează prețul tuturor produselor, inclusiv produse alimentare.

În acest context, este important de menționat faptul că, în luna decembrie 2023, inflația a fost 6,6%, ceea ce înseamnă că plătim cu aproape 7% mai mult pentru produse, inclusiv cele alimentare, față de anul trecut.

×
Subiecte în articol: scumpire produse alimentare
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close