Antena 3 CNN Actualitate Exodul medicilor. Aproape 1.000 de medici au solicitat certificate pentru a părăsi ţara în 2008

Exodul medicilor. Aproape 1.000 de medici au solicitat certificate pentru a părăsi ţara în 2008

Exodul medicilor. Aproape 1.000 de medici au solicitat certificate pentru a părăsi ţara în 2008
13 Sep 2008   •   10:41

Faptul că ne pleacă medicii este deja ştiut, însă cifrele sunt îngrijorătoare. Aproape o mie de medici au cerut, de la începutul anului, certificate de probitate morală pentru a putea pleca şi lucra în străinătate. Medicii pleacă mai ales din cauza salariilor mici. Potrivit Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, România ocupă locul 31 din 33 de ţări cu o densitate de 1,9 medici la mia de locuitori.

Numărul este foarte mic, în condiţiile n care media europeană este de 2,3 medici la mia de locuitori. În România sunt 47.000 de medici, dintre care 7.500 sunt rezidenţi. Autorităţile sunt îngrijorate, pentru că din ce în ce mai mulţi medici aleg să plece să lucreze în străinătate. În primele nouă luni ale anului numai puţin de 957 de medici au solicitat de la Colegiul Medicilor din România certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate.

Cele mai multe cereri s-au înregistrat în Bucureşti, peste 300. Capitala este urmată de judeţele Iaşi, Timiş, Cluj, Caraş Severin şi Vaslui. Principalele cauze ale migraţiei medicilor români sunt salariile foarte mici, mijloacele mult mai performante de a profesa pe care le au în străinătate, dar şi condiţia socială. Reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că în timp ce în România un medic este privit ca un simplu funcţionar, în străinătate are un cu totul alt statut.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close