Exodul cadrelor medicale nu mai surprinde pe nimeni. De la o lună la alta, tot mai mulţi medici şi asistenţi părăsesc sistemul sanitar românesc.Potrivit unui sondaj, 70% dintre angajaţii din Sănătate iau în calcul plecarea din ţară, în vreme ce 30% dintre aceştia au început deja să-şi strîngă actele necesare.
Sondajul a fost realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" şi creează un tablou întunecat al sistemului sanitar din România. Mai mult de două treimi dintre angajaţii din sistemul medical - doctori sau asistenţi - se gîndesc să plece din ţară.
30% dintre aceştia deja au început să-şi pregătească dosarele pentru a putea lucra într-un spital din străinătate. Unii dintre ei ar prefera să lucreze chiar şi în alte domenii, dacă ar avea posibilitatea să cîştige mai mulţi bani ca aici.
Alâţii rămân, dar dintr-un singur motiv- familia. Rezultatele sondajului arată însă că dacă situaţia din sistemul sanitar se va înrăutăţi, aceştia nu vor mai avea reţineri să caute o viaţă mai bună peste hotare
.
Salariile foarte mici sunt unul dintre motivele principale care duc la exodul personalului sanitar. 85% dintre aceştia primesc sub 2.000 de lei lunar şi doar 1,6% au salarii de peste 3.000 de lei.
Sondajul a scos la iveală şi problemele cu care se confruntă angajaţii din sistemul sanitar, probleme subliniate chiar de cei care se lovesc de ele. Din cauza condiţiilor existente în spitale, 80% dintre medici şi asistenţi consideră că lucrează într-un mediu periculos. Aproximativ 60% sunt obligaţi să-şi cumpere singuri halate şi mînuşi de lucru, iar unii dintre ei îşi cumpără chiar şi ustensilele necesare, vată sau spirt.
Sondajul a fost realizat în şase judeţe, pe un eşantion de 250 de angajaţi din sistemul sanitar.
Antena 3