Antena 3 CNN Actualitate Există o legătură între boala X care a apărut în Congo și malarie. Specialiștii OMS nu au aflat însă care este cauza

Există o legătură între boala X care a apărut în Congo și malarie. Specialiștii OMS nu au aflat însă care este cauza

G.M.
2 minute de citit Publicat la 08:28 13 Dec 2024 Modificat la 08:28 13 Dec 2024
boala X
Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au intensificat cercetările pentru a afla cât mai repede cauza bolii misterioase din Congo.FOTO Profimedia Images

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au intensificat cercetările pentru a afla cât mai repede cauza bolii misterioase din Congo. Numită boala X sau sindromul febril, afecţiunea în curs de testare afectează în special copiii mici cu malnutriţie. Potrivit experţilor, boala s-ar transmite prin aer şi ar avea ca factori de risc malaria, gripa, rujeola sau penumonia acută. Reprezentanţii OMS au transmis pentru Antena 3 CNN că riscul de răspândire la nivel global este redus.

Peste 400 de persoane care locuiesc în zona Panzi din Republica Congo s-au îmbolnăvit în ultima lună şi jumătate. Peste 30 dintre acestea au murit, cei mai mulţi copiii sub 5 ani. Patologia provoacă simptome asemănătoare cu infecţiile respiratorii, precum: febră, dureri de cap, tuse, dureri musculare.

Caroline Clarinval, șefa biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România: "Având în vedere prezentarea clinică şi simptomele raportate, este posibil ca mai multe boli să contribuie la aceste cazuri. Printre afecţiunile posibile se numără pnemonia acută, gripa, COVID-19, rujeola si malaria, cu malnutriţia ca factor asociat."

Specialiştii au descoperit că din 12 probe colectate de la pacienți, 10 au fost pozitive şi pentru malarie. Însă nu se ştie dacă este provocată de un virus sau de o bacterie dar specialiştii spun că ar avea transmitere erogenă.

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş: "Dintre copii, cele mai grave cazuri sunt la cei cu malnutriție, care sunt foarte mulți în zona aceea. Rata de fatalitate e de 7%."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-a transmis că în prezent boala aflată în curs de testare nu reprezintă o îngrijorare majoră. Experţii şi-au intensificat însă cercetările pentru a afla cauza acestei boli. Focarul este localizat într-o zonă rurală unde unde infrastructurile sanitare sunt aproape inexistente.

Caroline Clarinval, șefa biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România: "La nivel regional şi global riscul rămâne scăzut în prezent, acelaşi lucru este valabil şi în cazul României. Acest lucru ne reaminteşte de importanţa unei supravegheri puternice şi de importanţa mecanismelor de pregătire pentru situaţii de urgenţă."

Specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală sunt parte a rețelei medicale internaționale care supraveghează în permanență cazurile de îmbolnăvire în rândul călătorilor, până în momentul de față nu au fost semnalate precum cele din Congo.

Tudor Toma, medic pneumolog la Londra: "Infecții virale de acest timp apar frecvent în diverse regiuni și nu cred că este un motiv de îngrijorare. Lumea ar trebui să asculte de recomandările specialiștilor, ale OMS și să nu se panicheze pentru orice infecție virală care apare în anumită zonă."

În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a adunat 300 de oameni de știință care să studieze 25 de familii de virusuri și bacterii și să creeze o listă cu patogeni. Pe această listă este inclusă și Boala X.




×
x close