Antena 3 CNN Actualitate "Există niște limite maximale de radioactivitate, care nu au fost depășite" | Ministrul Mediului dezvăluie ce au detectat sistemele de monitorizare la Zaporojie

"Există niște limite maximale de radioactivitate, care nu au fost depășite" | Ministrul Mediului dezvăluie ce au detectat sistemele de monitorizare la Zaporojie

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:51 06 Iul 2023 Modificat la 13:51 06 Iul 2023
Zaporojie
Sursa foto: hepta

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc, în ultima perioadă, că pregătesc un atac sau un act de sabotaj care ar putea duce la contaminarea radioactivă a zonei centralei și a împrejurimilor.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat, miercuri, că a cerut părții ruse acces suplimentar în mai multe locații ale complexului nuclear-electric, pentru a investiga pe marginea suspiciunilor că reactoarele ar fi fost minate.

"Ce pot să vă spun este că România monitorizează în permanență nivelul radiațiilor, și mă refer aici în primul rând la riscurile care ar putea surveni din pricina centralei de la Zaporojie. Acest subiect este în atenția statului român, la fel cum este și în atenția Ucrainei.

Citește și: Coordonatorul CNCAN a explicat ce se întâmplă cu România dacă explodează centrala de la Zaporojie

Ministrul ucrainean al Mediului, cu care am discutat de cel puțin două ori de la începerea mandatului, ne-a asigurat în repetate rânduri că sistemul lor de monitorizare este funcțional, la fel cum este și al nostru.

Ambele sisteme raportează la Centrul European date privind radioactivitatea mediului, date care sunt colectate și interpretate. Ce aș vrea să precizez este că, de la începutul războiului și până astăzi, n-au existat creșteri ale valorilor de radiații din mediu. Sunt valori normale, există, ca la orice alte determinări, niște limite maximale care până acum nu au fost depășite.

Firește, într-un teatru de război există acest pericol (al bombardării centralei, n.r.) și tocmai din acest motiv experții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare iau în calcul diferite situații ipotetice și fac zilnic simulări. Aceste simulări țin cont de magnitudinea unui eventual incident, de direcția și de viteza vântului în acea zonă.

Însă în acest moment nu cred că avem motive să alertăm populația. Noi monitorizăm în fiecare secundă ceea ce se petrece pe teritoriul României", a spus ministrul Mediului la Antena 3 CNN.

Mircea Fechet a mai arătat că, după situația creată de distrugerea barajului Nova Kahovka - în urma căruia au murit peste 100 de persoane în Ucraina - momentul critic a trecut, că ecosistemul din Marea Neagră este siguranță iar apa mării este bună pentru îmbăiere.

Foto: moment din timpul unui exercițiu de simulare a intervenției în caz de eveniment nuclear, organizat de autoritățile ucrainene, 29 iunie 2023

×
x close