Mare grijă la ce aveţi de făcut în cazul unui cutremur. Fiecare pas şi orice decizie greşită vă poate costa viaţa. Astăzi a fost organizată cea mai mare aplicaţie pusă la cale vreodată în Bucureşti privind intervenţia în caz de cutremur. Militarii, pompierii, paramedicii şi poliţiştii au repetat ce au de făcut. Acum e vremea să învăţăm şi noi ce trebuie să facem.
Primul impuls pe care îl ai când se cutremură pământul este să ieşi cît mai repede din casă. Total greşit, spun cei de ISU. Scările sunt cel mai mare pericol şi pot ceda în orice moment.
Dacă seismul vă surprinde pe stradă este obligatoriu să vă îndepărtaţi de clădirile înalte. Puteţi fi rănit extrem de uşor sau, mai grav, există pericolul ca întreaga clădire să se prăbuşească şi să fiţi prinşi sub dărâmături. Operaţiunile de salvare nu sunt deloc uşoare în acest caz.
Beciurile şi subsolurile blocurilor sunt o adevărată piatră de încercare pentru forţele de intervenţie, în caz de cutremur.
Loviţi cât puteţi de tare grinzile care vă pot bloca ieşirea spre lumină, în cazul în care rămâneţi izolaţi între dărâmături. Sunetele pot fi receptate de detectoarele de sunet iar astfel aria căutărilor este restrânsă.
Prefectul Capitalei susţine că autorităţile nu ar fi primit avertismente legate de producerea unor cutremure de grad mare. Cu toate astea, în mai puţin de două săptămâni, în Bucureşti au avut loc şase seisme cu magnitudine între două şi 4,6 grade.
În ceea ce priveşte un seism care să atingă 7,5 pe Richter, seismologii spun că până în 2020 nu ar trebui să ne facem probleme.