Antena 3 CNN Actualitate EXCLUSIV. Şi pe vremea lui Daniel Morar, în 2008, DNA a cercetat judecători în cauza "Oprişan": Luminiţa Duţă de la Judecătoria Focşani şi Adrian Neacşu, "ţintă" a anonimei a două judecătoare

EXCLUSIV. Şi pe vremea lui Daniel Morar, în 2008, DNA a cercetat judecători în cauza "Oprişan": Luminiţa Duţă de la Judecătoria Focşani şi Adrian Neacşu, "ţintă" a anonimei a două judecătoare

2 minute de citit Publicat la 17:35 10 Iun 2014 Modificat la 17:35 10 Iun 2014
33.jpg
Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi nu e singura care vrea să fie cercetați judecători la care s-a aflat în curs de soluționare dosarul lui Marian Oprișan. Pe vremea lui Daniel Morar, DNA a deschis, la Secția de compaterea Corupției, un dosar pentru judecătoarea Luminița Duță de la Judecătoria Focșani și a lui Adrian Neacșu, președinte al Tribunalului Vrancea la acea dată, în căutarea unor dovezi pentru susținerea unor luări de mită. La baza acestei sesizări a stat, culmea, o anonimă, prin care două așa-zise judecătoare reclamau faptul că judecătoarea Duță, magistratul Neacșu și soția acestuia ar fi luat mită de la Marian Oprișan pentru a tergiversa sau restitui dosarul.

Ancheta a fost realizată de către procurorul Eugen Stoina. În timpul anchetei s-a autorizat interceptarea telefoanelor acestora și a telefonului lui Marian Oprișan. Pe parcurs, s-a constatat că telefoanele avizate pentru interceptare ale judecătorilor Duță și Neacșu erau folosite de alte persoane, drept pentru care, printr-o ordonanța dată de procuror, în 7.02.2008 "s-a dispus încetarea imediată a interceptărilor și „înregistrărilor convorbirilor telefonice purtate...„ de la aceste două posturi telefonice mobile. Totuși, și magistrații, și Oprișan au fost monitorizați și interceptați în continuare, video și audio (ambiental) prin autorizația dată de Curtea de Apel București. Și nu numai ei, ci și "alte persoane în legătură cu obiectul cauzei", cum ar fi avocatul Ion Bratu.

Deși efortul DNA, de căutare a unor posibile infracțiuni a fost maxim, în mediul ambiental nu au existat convorbiri înregistrate, fapt ce reiese din Rezoluția din 1 octombrie 2008.
În lipsa oricărei probe sau indicii privitoare la săvârșirea vreunei infracțiuni de copruție, procurorul Eugen Stoina de la DNA a dat, în octombrie 2008, soluția de neîncepere a urmăririi penale pentru magistrații Duță și Neacșu, pentru soția lui Adrian Neacșu, pentru Marian Oprișan și avocatul Ion Bratu.

Pasaje din Rezoluția procurorului Stoina sunt foarte importante, întrucât este devoalată toată procedura legală, cu motivări firești de admisibilitate, precum și modul în care dosarul a fost judecat până  în 2008, nedescoperindu-se nimic nelegal sau care să intre sub incidența unor abateri disciplinare. În afara modului în care au fost soluționate mai multe excepții la instanță, în dosarul în care Oprișan a fost trimis în judecată au existat termene acordate din varii motive, cum ar fi:
"În perioada martie-septembrie 2007, cauza a suferit mai multe amânări, unul dintre motivele principale fiind lipsa de procedură cu părțile civile, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Transporturilor (...), cererea de amînare solicitată de către Ministerul Dezvoltării Lucărilor Publice și Locuinței, succesor de drepturi și obligații al Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, invocîndu-se modificarea structurii și componenței Guvernului etc". 

scris de Adina Anghelescu-Stancu

×
x close