Antena 3 CNN Actualitate EXCLUSIV Imagini de sub planșeul de la Piața Unirii care stă să se prăbușească

EXCLUSIV Imagini de sub planșeul de la Piața Unirii care stă să se prăbușească

planseu 13
Imagini de sub planșeul de la Piața Unirii care stă să se prăbușească. Sursă foto: Primăria Sector 4
de Radu Tiliță    |    19 Sep 2024   •   11:34

Se fac verificări joi, după ce situaţia planşeului din zona Unirii s-a agravat, potrivit celei mai recente expertize. Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, şi prefectul Capitalei urmează să coboare în subteran. Pe traseul de 400 de metri, pe care îl vor parcurge prin albia râului Dâmboviţă, vor fi însoţiţi şi de o echipă de jurnalişti de la Antena 3 CNN.

UPDATE Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a mers în subteran, sub planșeul de la Piața Unirii care riscă să se prăbușească. Acesta spune că „reprezintă un risc major” și lucrările trebuie să înceapă „de urgență”. 

„Au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul nr. 5, astfel încât, din păcate pentru noi toți, așa cum vedeți, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureșteni, un risc major pentru noi toți. Este o construcție cu aproape 100 de ani vechime, ce datează de pe timpul regelui Carol, o construcție pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele, fie cu mijloacele de transport în comun. Tot ceea ce vedeți aici ne spune că trebuie să acționăm la timp. (...) La Galați am văzut ce s-a întâmplat când nu s-a acționat la timp și ce înseamnă forța apelor într-o comunitate cu câteva sute de locuitori”, a spus primarul Sectorului 4 Daniel Băluță de la fața locului.

Experții au tras un nou semnal de alarmă pentru începerea de îndată a lucrărilor de refacere a planșeului. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, alături de secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, de prefectul Capitalei, Mihai Toader, de experți și profesori ai Universității Tehnice de Construcții București, de proiectanți și constructori va face joi 19 septembrie a.c., începând cu ora 11:00, o vizită de urgență la Planșeul Unirii.

„Până acum, nici o echipă de jurnaliști nu a reușit să intre în subteran, să vadă cu ochilor ce înseamnă planșeul Unirii și în ce stadiu se află în acest moment. Pentru că până acum vedeam imagini cu ajutorul experților care intrau în subteran. Făceau fotografii sau filmau. Pentru că s-au făcut expertize în ultimul timp, expertize care arată faptul că acest planșeu este într-un grad mare de risc, gradul IV din V câte sunt posibile, în doar câteva momente, vor ajunge aici și primarul Sectorului 4, șeful DSU, Raed Arafat, și prefectul Capitalei, Mihai Toader. Ei sunt cei care vor intra alături de specialiștii care au și făcut expertiza pe planșeul Unirii și vor vedea cu ochii lor care este situația”, a transmis reporterul Antena 3 CNN Radu Tiliță.

Acțiunea, la care vor participa reprezentanții tuturor instituțiilor publice implicate în refacerea mega structurii de beton ce acoperă râul Dâmbovița, este urmarea celui mai recent punct de vedere al experților, întocmit în luna august a acestui an.

Potrivit acestora, de la realizarea ultimei expertize tehnice, care încadrează Planșeul Unirii în starea tehnică IV (nesatisfăcător) din V, degradările planșeului s-au accentuat, putând duce la cedarea sub trafic a unor elemente de structură și, implicit, la ruperea plăcii de beton, cu consecințe incalculabile asupra siguranței circulației.

„Se vede fierul, se vede armătura cu ochiul liber”, a mai spus Radu Tiliță.

Inspecția la Planșeul Unirii va fi urmată de o vizită subterană la Pasajul Unirii, prin stația de metrou Unirii 2, pentru a se constata starea tehnică a structurii pereților tunelului rutier.

Vizita sub Planșeul Unirii presupune parcurgerea unui traseu de circa 400 de metri, prin albia râului Dâmbovița, începând de la strada Halelor și până la peretele Pasajului Unirii

Ultima expertiză realizată în luna August pentru PS4, arată faptul că la planşeul Unirii are elemente de siguranţă care se pot prăbuşi în orice clipă. Lucrările ar putea începe imediat după ce Nicuşor Dan va semna avizul final de începere a lucrărilor. Finanţarea există, constructorii sunt aleşi, mai lipseşte doar semnătura edilului general.

În schimb, Nicuşor Dan susţine că sunt zone în care nu ar fi nevoie de o reconstrucţie de la zero şi tocmai de aceea trebuie sa verifice mai atent documentele depuse. Din momentul în care se va da startul lucrărilor, ar trebui să avem în aproximativ doi ani un nou centru al Bucureştiului construit de la zero.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close