Antena 3 CNN Economic EXCLUSIV Cum pot vedea românii majorările la pensie, chiar dacă nu au primit decizia de recalculare. Daniel Baciu: „Este simplu"

EXCLUSIV Cum pot vedea românii majorările la pensie, chiar dacă nu au primit decizia de recalculare. Daniel Baciu: „Este simplu"

pensionar - getty
Paşii pentru calcularea pensiilor. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    16 Aug 2024   •   21:39

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a explicat, la Antena 3 CNN, cum îşi pot calcula pensionarii majorările pe care le au la pensie, în cazul în care nu au primit încă decizia de recalculare. 

„Este foarte simplu. Practic se iau numerele de puncte care sunt în ultima decizie de pensionare pe care o au. Dacă au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se aplică acele puncte de stabilitate de 0.5 - 0.75 și 1 punct. Acele puncte de stabilitate se adaugă la punctele care deja le-au în decizia de pensionare, rezultând un număr total de puncte care se înmulțește cu valoare fixă. Vorbim de valoarea punctului de referință care începând cu 1 ianuarie are valoarea de 81, rezultând noul cuantum al pensiei. Lucrurile sunt destul de clare și foarte simple", a spus Daniel Baciu, preşedintele CNAS.

Mai mult, el a explicat şi motivul pentru care o categorie importantă de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la recalculare. 

„Noi prin această recalculare nu ne-am dorit să crească toate pensiile 100%, pentru că noi cu această recalculare dorim să facem echitate. În primul rând să înlăturăm acele inechități care au fost acumulate de-a lungul timpului.

Numai în ultimii 4 ani de zile am avut un indice de corecție foarte avantajos, care pentru cei care au ieșit în ultimii 4 ani de zile total în defavoarea celor care au ieșit înainte de această perioadă. Vorbim despre acele stagii de cotizare diferite care au fost de-a lungul timpului, datorită legislației din momentul respectiv.

Practic din aceeași ca din această cauză avem în momentul de față pensii la contributivitate egală cu cuantumul de pensii diferite în plată. Noi asta am încercat să facem prin această recalculare, să înlăturăm această inechitate care credeți-mă că era foarte deranjantă.

Am primit și noi acest feedback din partea pensionarului de-a lungul timpului și cu noua formulă de calcul am ajuns să respectăm un principiu de bun simț la contributivitate egală ar trebui să avem pensii egale în plată", a mai spus Daniel Baciu.

În continuare şeful Casei de Pensii a explicat cele două faze a legii pensiilor.

„Sunt două faze ale aplicării acestei noi legi a pensiilor. Acum, când poștașii merg și duc aceste decizii se referă la pensionarii în plată. Adică la aproape 4,8 milioane de pensionari. Cine va ieși la pensie începând cu data de 1 septembrie se supune exact noi legi a pensiilor care o știm toată lumea. 

Este cea mai profundă reformă care s-a făcut în sistemul public de pensii, pentru că practic am recalculat tot ce a fost în urmă și cei care vin de la 1 septembrie au aceleași reguli de calcul ca și cei care sunt în plată.

Este cea mai profundă reformă care s-a realizat în ultimii 50 de ani. Colegii mei au lucrat ultimele 2 săptămâni, cel puțin până în noaptea târziu în miez de noapte, astfel încât să reușim să aplicăm, să implementăm această nouă lege, pensii în termenul stabilit", a explicat Daniel Baciu, la Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close